Președintele țării Igor Dodon ar intenționa să numească un premier aparent apolitic, cu misiunea de „a înlocui” pachetul de legi de dezoligarhizare a țării, propus de Blocul ACUM. Acest posibil viitor premier va fi susținut de o alianță informală, compusă din deputați ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Democrat. Un asemenea scenariu vede analistul politic din România Dan Dungaciu. Opinia a fost exprimată în cadrul unei ediții speciale de la TV8.

„Dacă domnul Dodon va avea posibilitatea să numească un premier, domnul Dodon va încerca să joace pe aceeași carte, pe care a încercat să joace, și a fost un joc corect, chiar bun, al Blocului ACUM, după prima ședință a Parlamentului încă întreruptă, adică, propunerea unui pachet de dezoligarhizare pe care să și-l asume cine dorește, cu condițiile Blocului ACUM. Domnul Dodon va veni cu un premier care va înlocui pachetul de dezoligarhizare și va spune: «E un premier, fără alianță, vă rog să vi-l asumați, cei care considerați că vi-l puteți asuma». Nu va mai fi un pachet, va fi un premier de dezoligarhizare”, a spus Dan Dungaciu.

„Este cert că va juca un joc în care-și va salva fața, un joc neutru, nu se va vorbi de alianță, vor fi alianțe informale și conjuncturale, în jurul unui personaj premier și parlamentari de la PDM și PSRM. Gestul lui Igor Dodon de la CCM mi se pare un element semnificativ în acest joc al negocierilor”, a mai spus analistul politic român.

Ieri, consilierul președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită Curții să se expună asupra faptului, dacă președintele este în drept să înainteze candidaturi la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. De asemenea, Lebedinschi a solicitat examinarea sesizării în regim de urgență.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!