Suma amenzilor aplicate în anul 2018 a constituit peste 300 de milioane de lei, cu 4,6 la sută mai mult față de anul precedent. Astfel, din suma totală a amenzilor aplicate au fost încasate aproximativ 130 de milioane de lei, ceea ce constituie 42,8 la sută. Cea mai mare rată de încasare a amenzilor aplicate este înregistrată în domeniul agricol și sanitar veterinar, peste 50 de procente.

„În domeniul circulației rutiere a fost înregistrată o rată de încasare de 47,2%. Jumătate atentează la regimul de transporturi, o altă jumătate la regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova. Cele mai mici rate de încasare se atestă în cazul contravențiilor care atentează la drepturile reale, 21,9% și ce afectează activitatea autorităților publice, 18,8%”, informează Biroul Național de Statistică (BNS).

Potrivit BNS, cele mai multe contravenții pentru care au fost aplicate pedepse sunt constatate de către organele Ministerului Afacerilor Interne. Aproape fiecare al doilea caz de contravenții în rezultatul cărora au fost aplicate pedepse este din domeniul circulației rutiere. Principala sancțiune aplicată în cazul contravențiilor din domeniul circulației rutiere este amenda. În acest sens, depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum este una dintre cele mai frecvente încălcări.

Totodată, ordinea și securitatea publică este afectată cel mai des de acte de huliganism și consum de alcool în locuri publice. Injuria adusă în public este cea mai frecventă încălcare ce atentează la drepturile persoanelor fizice. În categoria contravențiilor ce atentează la sănătatea populației predomină vătămarea integrității corporale. În categoria contravențiilor ce afectează activitatea de întreprinzător predomină desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător.

În anul 2018 au fost constatate peste 426 de mii de contravenții, cu 24,1 de mii de contravenții mai puțin comparativ cu anul precedent. Pedepse au fost aplicate pentru 96,7 la sută din cazurile de contravenții constatate. Din numărul total al hotărârilor adoptate, 2,9 mii au fost transmise organelor de cercetare penală, dat fiind faptul că în acțiunile contravențiilor se conținea indiciul infracțiunii. În medie, la o mie de locuitori revin 116 pedepse aplicate.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!