/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Pomenele, la mare căutare. piețele din Chișinău, luate cu asalt de către cumpărători

missing
02 mai 2019, ora 18:42

Pregătirile de Paște au rămas în urmă, nu însă și cele pentru Blajini. În căutarea de pomene, piețele din Chișinău sunt luate cu asalt de către cumpărători. Cănile, prosoapele și dulciurile sunt primele pe listă.

O fi prețurile exagerate sau nu, moldovenii n-au încotro, fără pomeni nu se trece niciun Paște al Blajinilor.

Astăzi fac cumpărăturile, mâine o să fac curățenie la cimitir. Iată am cumpărat prosoape, am cumpărat candele, acasă am deja pregătite vaze din cristal și deja câte o păsculiță, un oușor, o bombonică.

Prețurile sunt cam exagerate, dar n-avem încotro. Trebuie să-i bucurăm și pe cei care sunt pe cealaltă lume.

– Cât plănuiți să scoateți din buzunar pentru pomană? – Iată, vreo 5 pomene din acestea la câte 25 de lei.

O mie de lei. La urmă vom vedea prețurile. Acuma iei de aceea, a ceea… câte puțin. – Și cum vi se par prețurile? – Da cum… cât sunt atâta dăm deja.

Vânzătorii și-au reînnoit oferta, iar despre prețuri spun că au rămas la fel. Problema este că lumea nu prea le cumpără produsele.

– Cum variază prețurile în acest an pentru Paștele Blajinilor? – Tot ca și anul trecut. Nu s-au scumpit. Noi nu scumpim marfa.”

Dacă anii trecuți cumpărau și de 800 și de 5-600 de lei, acum cumpără de 100 de lei, de 150 lei cel mult.

– Nimic vânzări nu avem. – De ce? Nu au pe ce. Toți s-au obișnuit tinearși să dea de pomană.

De regulă, pomenele se dau rudelor, însă preoții recomandă ca acestea să ajungă la sărăci.

Să facă milostenii cu cei care simt nevoie, neajunsul și să le ofere exact ceea ce le-ar fi de folos. Celor nevoiași, celor care sunt flămânzi. Faceți milostenie cu cei care niciodată n-o să încerce sau să caute cumva să vă întoarcă înapoi ceea ce ați făcut”, Maxim Melinti, preot.

– Cui plănuiți să dați de pomană, pentru că preoții recomandă să dăm de pomană oamenilor nevoiași, nu atât rudelor? – Noi nu dăm la rude, noi de asta știm, mai des la biserică, avem nepoțică bolnavă și noi am auzit de așa ceva și dăm la străini.

Paștele Blajinilor va fi sărbătorit pe 5 și 6 mai.

 

Reporter: Valeria Voronin

Imagini: Mark Diaconu

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram