„Calitatea proceselor democratice este legată de situația libertății de exprimare, precum și de libertatea și pluralismul mass-mediei. Nu există democrație fără o presă cu adevărat liberă”, este mesajul Federicăi Mogherini, înalta reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, în contextul marcării Zilei Libertății Presei.

„Având în vedere marea responsabilitate de a garanta publicului publicarea unor știri verificate și corecte, mass-media liberă, diversă și independentă se află în același timp la baza unei societăți pluraliste și deschise. Jurnalismul de investigație îndeplinește un rol de gardian necesar, care sprijină publicul în tragerea la răspundere a guvernelor și instituțiilor, la toate nivelurile, pentru acțiunile și obligațiile acestora. Cu toate acestea, observăm din ce în ce mai multe încercări de limitare a spațiului pentru mass-media liberă, inclusiv prin subminarea sistematică a credibilității acesteia și de faptul că prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața sau și-au riscat viața pentru că au expus adevăruri incomode”, se spune în mesajul lui Mogherini.

„Cea de a 26-a comemorare la nivel mondial din acest an abordează provocările actuale cu care se confruntă mass-media în alegerile electorale în vremuri de dezinformare, precum și potențialul mass-mediei de a sprijini democrația, pacea și reconcilierea. Dezinformarea are un potențial ridicat de a influența în mod negativ procesele democratice și dezbaterile publice din întreaga lume, iar Uniunea Europeană nu face excepție”, spune reprezentanta a UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Mogherini face referire la „Planul de acțiune al UE împotriva dezinformării”, care, potrivit ei, accelerează răspunsul european în vederea consolidării rezilienței societăților noastre împotriva dezinformării: „Planul se axează pe îmbunătățirea gradului de detectare a dezinformării, pe coordonarea și adoptarea de măsuri de către Uniune și statele membre, mobilizând sectorul privat pentru a-și îndeplini angajamentele, sensibilizând opinia publică și responsabilizând cetățenii. O democrație sănătoasă se bazează pe o dezbatere publică deschisă, liberă și echitabilă și este de datoria noastră să protejăm acest spațiu și să nu permitem nimănui să răspândească dezinformarea care alimentează ura, diviziunea și neîncrederea în democrație”.

Federica Mogherini spune că UE va continua să promoveaze o mass-medie liberă și echitabilă nu numai la nivel național, ci și la nivel mondial, inclusiv prin asigurarea de fonduri pentru proiecte specifice care îmbunătățesc jurnalismul de calitate, libertatea presei și accesul la informațiile publice: „În condițiile în care jurnalismul liber se află sub o presiune din ce în ce mai mare, UE își reafirmă determinarea de a apăra libertatea presei și a mass-mediei în interiorul frontierelor sale și la nivel mondial”.

Ziua Mondială a Libertății Presei este marcată anual pe data de 3 mai, din anul 1993.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!