/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/GRAFIC/ Cum creşte pensia într-un an: La procurori cu peste 2.400 lei, pentru oameni de cultură cu 35 de lei

missing
29 mai 2019, ora 10:46

Documentul relevă că creşterea pensiilor de asigurări sociale a avut loc foarte neuniform.

Astfel dacă pentru unele categorii de angajați din domeniul culturii aceasta s-a majorat în 2018 cu 34,6 lei, sau cu doar 5%, pentru aleşii locali – cu 6,4%, pentru membrii Guvernului cu 9,1%, pentru deputaţi cu 10,3%, apoi pentru judecători cu 11,3%, iar pentru procurori cu circa 69%.

Mold-Street.com în baza raportului CNAS

Creşterea atât de spectaculoasă a pensiilor pentru procurori în 2018 este explicată de Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) prin recalcularea pensiilor, “conform deciziilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată privind recalcularea şi achitarea pensiilor pentru vechime în muncă, reieşind din salariul mediu lunar achitat procurorului în exerciţiul funcţiei, ţinînd cont de toate majorările, începînd cu 5 aprilie 2013 în temeiul Legii privind salarizarea judecătorilor şi procurorilor nr.328/2013”.

Cheltuielile pentru plata pensiei procurorilor s-au majorat de aproape trei ori

În consecinţă dacă iniţial în anul 2018 pentru achitarea părţii pensiei şi indemnizaţiei viagere procurorilor, din resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat, a fost prevăzută suma de 10,5 milioane lei, apoi după decizia instanţei de judecată aceasta a crescut la 25 de milioane lei.

Citește continuarea pe Mold-Street.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram