Peste un an, circa 170 mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă. Asta după ce apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași urmează a fi construit până la finele anului 2020.

Pentru realizarea acestui proiect, Guvernul Germaniei a alocat 15 milioane de euro-finanțare nerambursabilă, se arată într-un comunicat al Guvernului

Proiectul prevede construcția a 53 km de apeduct, care, în prima etapă, va asigura cu apă potabilă de calitate 30 de mii de locuitori ai orașelor Strășeni și Călărași.

În etapa a doua, vor fi conectate și alte localități din cele două raioane, astfel încât toți cei 170 de mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă.

În ultimii trei ani, 240 de mii de oameni au fost conectați la apă potabilă. Totodată, accesul la apă și servicii de sanitație sunt fixate și în Strategia Moldova 2030, prin care Guvernul s-a angajat că până în 2030, 99% din populație să aibă acces la apă de calitate, iar 90% – la rețele de canalizare.

,,Am avut o ambiție personală de a avea un master-plan la nivel de țară, inclusiv pe aprovizionarea cu apă potabilă. În curând, documentul va fi finalizat, fapt ce ne va asigura investiții mai eficiente în acest domeniu important. Atunci când noi vom ști foarte clar ce vrem şi vom avea elaborate aceste business-planuri, atunci finanțarea nu va fi o problemă”, a spus prim-ministru în exercițiu Pavel Filip.

Pentru demararea lucrărilor de construcție a apeductului, la Guvern, a fost semnat astăzi Acordul de cooperare între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Agenția Apele Moldovei, Consiliile Raionale Străşeni și Călărași, primăriile oraşelor Străşeni și Călăraşi, Agenţia de Dezvoltare Regionalӑ Centru și S.A. Apă Canal Chişinău.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!