/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Grindina a făcut ravagii în nordul țării. În Glodeni există pericol de inudații, iar în Râșcani roada a fost compromisă. Ce spun primarii

missing
06 iunie 2019, ora 16:44

Terenuri agricole distruse, drumuri deteriorate și gospodării inundate. Sunt doar unele dintre prejudiciile cauzate de ploaia cu grindină de ieri seară în nordul țării. În comuna Braniște, raionul Rîșcani și în satul Cobani, raionul Glodeni grindina a fost de mărimea unei nuci. Primarul comunei Braniște, Veaceslav Popa, spune că au fost lansate rachetele antigrindină, însă potrivit lui, acestea nu au avut nici un efect. De cealaltă parte, primarul satului Cobani spune că nu le-a văzut. 

Dis-de-dimineață, comisia de la Direcția agricolă din raionul Râșcani a plecat la fața locului pentru a examina valoarea prejudiciilor provocate de precipitații. Potrivit primarului comunei Braniște, Veaceslav Popa, agenții economici din regiune au raportat membrilor comisiei care sunt pagubele provocate de ploi.

„În urma precipitațiilor cu grindină de ieri seară au fost afectate șase hectare dintr-o livadă de gutui, cinci hectare dintr-o livadă mere, 30 de hectare de porumb și în jur de cinci hectare de floarea soarelui. Ieri, din localitatea din apropiere, satul Butești, au fost lansate trei rachete antigrindină, însă nu au fost eficiente. Bucățile de gheață erau de mărimea unei nuci, în viața mea nu am văzut așa ceva”, a declarat primarul comunei, Veaceslav Popa, contactat de TV8.

Că grindina a fost cât nuca de mare ne-a spus și primarul satului Cobani, Ion Pluta. Potrivit lui, în urma ploilor abundente de ieri seară, patru gospodării din localitate au fost inundate, iar cinci drumuri au rămas impracticabile pentru șoferi.

„Localitatea riscă a fi inundată în întregime. Asta după ce un iaz din satul Camenca, raionul Râșcani a ieșit din albie. La fața locului se află Comisia pentru Situaţii Excepţionale din raionul Glodeni, iar salvatorii execută lucrări de fortificare a digurilor de ieri noapte.  Tot în urma precipitațiilor de ieri au fost distruse 30 de hectare dintr-o livadă de cireșe. Roada a fost compromisă pentru doi ani înainte”, a declarat Ion Pluta, contactat de redacție.

Întrebat dacă au fost lansate rachete antigrindină, primarul a spus că nu le-a văzut.

Ieri, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de grindină, vânt puternic, descărcări electrice și averse puternice. Avertizarea meteorologică a fost valabilă pe teritoriul întregii țări.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram