Experiment economic în premieră! Un ONG de la noi, asistat de un laborator francez, a vrut să afle de la un grup de tineri cât de predispuși sunt să comită o evaziune fiscală. Experimentul, creat de oameni de știință, cuprinde întrebări psihologice, iar participanții trebuie să ia decizii legate de finanțe jucând pe calculator.

„Experimentul este compus din 11 runde, la începutul experimentului, calculatorul va forma grupe a câte 4 persoane în mod absolut aleatoriu”.

Experimentul a început cu instrucțiuni din partea organizatorilor. Participanții nu au putut să se folosească de telefoanele mobile sau să discute cu ceilalți participanți. Testul a fost dezvoltat de experții unui laborator de științe comportamentale din Franța și compania Expert-Grup de la Chișinău.

ALEXANDRU LUPUȘOR, DIRECTOR EXPERT-GRUP: Scopul acestui experiment este de a înțelege motivațiile și factorii psihologi, care stau la baza fenomenului evaziunii fiscale. Totodată, să vedem ce măsuri putem întreprinde pentru a combate acest fenomen”.

Testul a fost unul anonim, iar în timpul experimentului echipa TV8 nu a avut dreptul să filmeze. La el au participat tineri între 18 și 25 de ani care ne-au dezvăluit câteva dintre provocări.

„Este un joc. Ți se dă, de exemplu, 20 de lei și tu declari sau poți să declari o sumă mai mică, dacă nu vrei să declari toată suma. Era așa un experiment în Franța făcut și era tare fain”.

„Partea mai complicată, eu credeam că trebuia să calculez deodată impozitul pe venit, dar să nu indic venitul”.

„Nu, sunt întrebări destul de ușoare”.

În baza rezultatelor, specialiștii vor afla care este procentajul persoanelor cu înclinație spre evaziune fiscală. În fața camerei, tinerii spun că nu au trișat în timpul experimentului.

„Nu, nu, eu sunt pentru dreptate, pentru corectitudine”.

În funcție de răspunsurile oferite, tinerii au câștigat și bani. Sumele însă au fost simbolice.

„Ce sumă ai reușit să câștigi? -56 de lei”.
„70 de lei. E bine sau nu? Nu știu, am văzut alături 40 de lei”.
„Cred că îmi cumpăr o pereche de papuci”.
„Eu nu știu, cred că o să-mi iau o cafea”.

ALEXANDRU LUPUȘOR, DIRECTOR EXPERT-GRUP: „Se va încheia cu elaborarea unui document de politici, care va formula recomandări pentru Guvern în vedere combaterii fenomenului evaziunii fiscale. Recomandări care vin să ia în considerare factorii psihologici”. 

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Mark Diaconu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!