Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

CV-urile miniștrilor din noul Guvern. Ce funcții au ocupat anterior și în ce domenii au activat

missing
08 iunie 2019, ora 22:04

Astăzi în Parlamentul Republicii Moldova a avut loc ceremonia de investire a noului Guvern. Maia Sandu a fost desemnată prim-ministru, iar Andrei Năstae a primit funcția de vicepremier și ministru al Afacerilor Interne. Redacția TV8 a pregătit o listă în care sunt prezentate cv-urile viitorilor miniștri. Vedeți ce funcții au ocupat anterior și în ce domenii au activat.  

Maia Sandu – prim-ministru

Maia Sandu deține funcția de președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, care împreună cu Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, a creat blocul electoral ACUM.

Maia Sandu a făcut parte din guvernele conduse de Vladimir Filat, Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, toate formate de PLDM, partid cu care s-a asociat până în vara anului 2015.

În iulie 2015, Maia Sandu a fost desemnată de PLDM drept candidată la funcţia de prim-ministru, doar că Partidul Liberal şi Partidul Democrat au refuzat să discute candidatura ei, după ce Sandu a venit cu mai multe precondiţii pentru a accepta funcţia.

După acest episod, ea nu a mai intrat în componența guvernului PLDM-ist condus de Valeriu Streleţ, votat în iulie 2015. În decembrie 2015, politiciana s-a distanţat definitiv de PLDM, anunţând că fondează PAS alături de mai mulţi membri din echipa cu care a lucrat la Ministerul Educaţiei.

Maia Sandu a făcut parte din cele două guverne care au votat pentru acordarea garanţiilor de stat, în valoare de 9,5 și, respectiv, 5 miliarde de lei, pentru cele 3 bănci, Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank, aflate astăzi în proces de lichidare.

Doar că, la şedinţa de guvern din noiembrie 2014, Maia Sandu nu a participat, fiind degrevată din funcţia de ministră din cauza participării sale în campania electorală. Aceasta a votat însă pentru acordarea celui de-al doilea credit de urgenţă, deşi, conform stenogramei făcute publice de premierul Pavel Filip, s-a opus iniţial, întrebându-se, printre altele, „de ce eu trebuie să votez această prostie”.

Potrivit site-ului alegeri.md, o etapă importantă în activitatea partinică și politică a fost legată de constituirea Mișcării de Rezistență ACUM, alături de Partidul politic “Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA), PLDM, precum și un șir de activiști civici. Constituirea Mișcării ACUM a reprezentat o reacție la invalidarea alegerilor noi ale primarului de Chișinău din mai-iunie 2018, câștigate de liderul PPPDA – Andrei Năstase.

La 3 noiembrie 2018, în cadrul unui eveniment public, Maia Sandu și alți liderii ai Mișcării ACUM au anunțat despre intenția constituirii unui bloc electoral pentru participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Andrei Năstase – vicepremier și ministru al Afacerilor Interne

Andrei Năstase a fost ales președinte al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”(PPPDA) la Congresul formațiunii din 13 decembrie 2015. Alegerea în funcția respectivă a fost precedată de operarea modificărilor la programul și statutul Partidului Forța Poporului (PFP), inclusiv referitor la redenumirea formațiunii în PPPDA.

Activitatea partinică a lui Andrei Năstase a fost precedată de cea civică, în calitate de inițiator și fondator al Platformei Civice Demnitate și Adevăr (DA). În calitate de lider al DA a preluat, în aprilie 2015, ștafeta protestatară de la două mișcări de tineret, care au acceptat să se asocieze cu DA, după ce potențialul protestatar împotriva devalizării sistemului bancar s-a diminuat ca urmare a îndeplinirii de către guvernanți a unora dintre cerințele din rezoluțiile manifestanților.

Andrei Năstase a solicitat, în iulie 2015, întrunirea a 12 partide politice extra-parlamentare cu viziuni pro-europene în vederea re-consolidării mișcării protestatare. Această decizie a fost luată într-un context de disipare a mișcării protestatare.

În calitate de lider PPPDA, Andrei Năstase s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din octombrie-noiembrie 2016. A decis însă să-și retragă candidatura în favoarea liderului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, cu scopul de a consolida forțele politice pro-europene și anti-oligarhice. Gestul lui și-a găsit reciprocitatea în suportul obținut din partea liderului PAS la alegerile locale noi pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, din mai-iunie 2018.

Potrivit site-ului alegeri.md, Năstase a câștigat mandatul de primar, dar alegerile au fost invalidate pe motiv că acesta, contrar prevederilor Codului Electoral, ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor. Aceste circumstanțe l-au poziționat pe Andrei Năstase printre liderii opoziției, care au fondat Mișcarea de Rezistență ACUM.

Ala Nemerenco –  ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ala Nemerenco s-a născut pe 21 august 1959. Este doctor în medicină și director al IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”.

În afară de activitățile sale de bază, Ala Nemerenco îndeplinește și o serie de alte funcții cu caracter administrativ: specialist principal al Ministerului Sănătății în medicina de familie, membru al Comisiei de Atestare a medicilor de familie, membru a Senatului USMF „Nicolae Testemițanu”.

În calitatea sa de specialist principal al Ministerului Sănătății în medicina de familie, Ala Nemerenco a promovat una din cele mai importante reforme ale sistemului sănătății din Republica Moldova: reforma în asistența medicală primară.

În anul 2005, Ala Nemerenco a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru pace de către Organizația elvețiană „1000 de femei pentru pace”

Natalia Gavriliță – ministră a Finanțelor

Natalia Gavriliță este director general la Fondul Global pentru Inovații (FGI) cu o experiență vastă în domeniul consultanței în domeniul guvernării și dezvoltării. Înainte de a se alătura (FGI), a fost secretar de stat la Ministerul Educației unde a promovat reforme cu impact puternic în finanțarea educației, evaluarea studenților și guvernarea școlilor.

A petrecut câțiva ani la consultanța de dezvoltare Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde a lucrat la proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate.

Înainte de aceasta, a deținut funcții de conducere în cadrul Oficiului Guvernului Republicii Moldova și al Ministerului Economiei, lucrând în domeniul reformei administrației publice, al planificării strategice și al coordonării donatorilor.

Natalia deține un M.P.P. în politica publică de la Școala Harvard Kennedy și un B.A. în Legea de la Universitatea de Stat din Moldova.

Vasilii Șova – viceprim-ministru pentru reintegrare

Vasilii Șova este un om politic din Republica Moldova, fost Ministru al Reintegrării al Republicii Moldova. În perioada 12 decembrie 2002 – 25 septembrie 2009 și fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în trei legislaturi (1990-1994, 2009-2010, 2010-2014).

La data de 12 decembrie 2002, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, Vasilii Șova este numit în funcția de ministru al reintegrării al Republicii Moldova.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, la 19 aprilie 2005, a fost confirmat în funcția de ministru al reintegrării în al doilea guvern format de către Vasile Tarlev.

El și-a păstrat funcția de ministru și în noul guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008.

Vadim Brânzan – ministru al Economiei și Infrastructurii

Vadim Brânzan are 45 de ani este expert în domeniul financiar-bancar și investițional. El este căsătorit și are 3 copii. În anul 1993 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Fizică, iar în 2001 a finalizat studiile de master la Universitatea Harvard, MBA și a fost specializat în finanțe

A lucrat consultant superior pentru companii din sectorul gazo-petrolier, alimentar și organizații de stat din Rusia.  A fost directorul grupului de Investiții Globale Principale și Finanțări Structurale din New York.

Din anul 2007 până în 2014 a fost partener principal la „NOV CAPITAL, LLC”, fond investițional cu capital privat în New York și Londra.  A fost fondatorul și partenerul principal la „LOGOS ADVISORS, LLC”. companie de investiții cu capital privat, Miami.

Anterior a fost candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Liliana Nicolăescu-Onofrei – ministră a Educaţiei, Culturii și Cercetării 

Liliana Nicolăescu-Onofrei s-a născut în anul 1968 în satul Lozova, raionul Strășeni. Este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), iar din anul 2012  până în 2013 a fost consilier al Ministrului Educației. În perioada 2013 și 2015 a fost viceministră a Educației. Din anul 2016 până în prezent este expert independent în educație.

Din anul 1998 până în 2010 a fost director executiv, formator al Centrului Educațional Pro-Didactica. A fost și director al programului Fundația Soros Moldova în perioada 1996 – 1998.

Cât ține de studii, în anul 1990 a absolvit studiile de masterat la Universalitatea de Stat din Moldova  și s-a specializat la Limba și Literatura Română.

În anul 2002 a finalizat cursul “Evaluarea programelor educaționale internaționale”, Teachers College la Universitatea Columbia din New York SUA.

Georgeta Mincu –  ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Georgeta Mincu a activat din anul 2000 la Ministerul Economiei. În România  a fost licențiată în în Relații Economice Internaționale. Ulterior a făcut masteratul în Studii de Dezvoltare la University College Dublin, Irlanda.

În prezent, Georgeta Mincu oferă servicii de consultanță pentru sectorul de afaceri și conduce un Centru de Dezvoltare și Management. De asemenea oferă servicii de consultanță legate de economie, migrație și comerț mai multor organizații non-guvernamentale precum: PNUD, BM, LED, IFAD, FAO.

Timp de aproximativ 20 de ani a reușit să activeze în Guvernul Republicii Moldova și în diferite organizații internaționale financiare.

Pavel Voicu – ministru al Apărării

Pavel Voicu, propus în calitate de ministru al Apărării acum consilierul lui Igor Dodon pentru misiuni speciale. Potrivit site-ului Președinției, din anul 1995, Pavel Voicu a activat în diferite funcții în cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției¸ Centrului Național Anticorupție. A deținut funcțiile de comisar al Comisariatului Raional de Poliție din Călăraşi și Cimișlia, șef al Inspectoratului de Poliție sect. Buiucani mun. Chișinău, iar din februarie 2016 – șef al Inspectoratului de Poliție mun. Bender”.

Pavel Voicu a absolvit Academia ,,Ştefan cel Mare” a MAI și Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. Este doctorand al Institutului de Cercetări Juridice și Politice – Universitatea Academiei de Științe a Republicii Moldova.

Nicolae Popescu – ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene 

Nicolae Popescu este analistul principal la Institutul UE pentru Studii de Securitate. A fost director de program la Consiliul European pentru Relaţii Externe din Londra.

El este autor de articole analitice și autor de cărți în domeniul politicii. Nicu Popescu predă la Institutul de Studii Politice din Paris.

Anterior, a lucrat în calitate de consilier pe politică externă și afacerile UE în Guvernele din: 2010, 2012 și 2013.

Stanislav Pavlovschi – ministru al Justiţiei

Stanislav Pavlovschi este un jurist și politician din Republica Moldova, unul dintre fondatori și vice-președinte al Partidului Politic Platforma DA (Demnitate și Adevăr).

A activat în calitate de membru al Grupului Multidisciplinar Anti-corupție, instituit de către Consiliul Europei, unde participă la elaborarea Convențiilor Civile și Penale împotriva corupției. A activat și  în calitate de Judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

După întoarcerea în țară, a activat în calitate de lector la IRIM (Institutul Relațiilor Internaționale din Moldova), fiind numit și membru al Consiliului pentru dezvoltarea strategică al acestei instituții.

Din 2008 este avocat la Uniunea Avocaților din Moldova. Activează în cadrul Biroului asociat de avocați „Corect”, Chișinău, Republica Moldova.  A participat și în diverse proiecte ale Uniunii Europene privind reformarea sectorului justiției în Macedonia, Georgia și Azerbaijan.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.