Fostul președinte al României Traian Băsescu spune că speră ca în Republica Moldova să nu se ajungă la intentarea dosarelor penale față de deputați li la arestarea, așa cum spun unele voci în spațiul public. Totodată, Băsescu consideră că liderul PDM, Vladimir Plahotniuc „e speriat și e ca fiara încolțită, este posibil să ordone orice”.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fostul președinte spune că și Maia Sandu, și politicienii din ACUM au o țară care la un moment dat poate să ceară sacrificii. „Nu trebuie cedat politic”.

Întrebat la ce evoluții se poate aștepta Republica Moldova, având această dualitate a puterii, Băsescu a menționat că evoluțiile nu pot fi decât catastrofale. „Și este evident că în Republica Moldova s-a petrecut o lovitură de stat, adică un partid care a fost înfrânt în alegeri nu vrea să plece de la putere, însă nu este orice refuz de plecare de la putere, el probează acum cu fapte și acțiuni că titularul real al puterii, acest domn Plahotniuc controlează absolut toate instituțiile de la Chișinău, începând cu Curtea Constituțională. Nu este posibil ca o Curte Constituțională să dea deciziile în cadența care le dădea ieri și neținând seama chiar de Constituția Republicii Moldova”.

Politicianul spune că „războiul” dintre Dodon și Plahotniuc va duce la prăbușirea Republicii Moldova. „Aici, partidele chiar ar trebui să treacă peste cei doi „atleți” și să privească repede la interesele Republicii Moldova, care spun că țara are nevoie de un Guvern, un Guvern prooccidental, așa cum a votat Parlamentul ieri”.

Traian Băsescu nu exclude că ar putea avea loc și o confruntare civilă.

Până la urmă, această alianță între socialiști și ACUM este o alianță temporară, care are câteva obiective și în care în niciun caz nu se găsesc minciunile pe care le prezintă în spațiul public cei de la Partidul Democrat, adică nu-i vorba de nicio federalizare a țării, nu-i vorba de vânzare a țării, ci sunt niște obiective punctuale pe care eu le-am citit și cu care n-ai cum să nu fii de acord, mai ales că unul din primele obiective este constatarea caracterului de stat capturat al Republicii Moldova, lucru pe care azi nu-l putem contesta, atâta timp cât până și Curtea Constituțională e în buzunarul lui Plahotniuc”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!