Comisia de la Veneția confirmă că a primit solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, prin care se cere avizul urgent al acesteia cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din R. Moldova, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului, scrie ZDG. 

Într-un răspuns remis ZdG, Comisia precizează că va pregăti un aviz care va fi adoptat în cadrul ședinței plenare, săptămâna viitoare, pe 21 iunie. Comisia spune că nu va oferi alte comentarii înainte de adoptarea unui aviz.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.

Deciziile Curții Constituționale (CC) din ultimele zile coincid cu poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a declarat nelegitime voturile din Parlament și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.

„Sincronizarea” dintre PDM și CC nu este însă una întâmplătoare. Dintre cei șase judecători ai Înaltei Curți, trei dintre ei au fost anterior deputați ai PDM, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din luna februarie.

Și ieri în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la TV8, Igor Dodon a spus că membrii Comisiei de la Veneția ar urma să se întrunească să discute despre criza constituțională din Republica Moldova pe data de 19 sau 20 iunie. La emisiune șeful statului a mai spus că „democrații își trimit deja oamenii lor acolo, ca să încerce să-i convingă”, a spus Dodon.

De asemenea, Maia Sandu a anunțat că a expediat ieri o scrisoare Comisiei Europene, Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția în care va informa despre deciziile „arbitrare și contrare Constituției” adoptate de judecătorii Curții Constituționale. „Nu doar noi le calificăm așa, dar și comunitatea internațională”, a spus Maia Sandu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!