Cetățenii turci care au fost expulzați din R. Moldova în toamna anului trecut urmează să primescă despăgubiri din partea R. Moldova, pentru că le-au fost încălcate drepturile. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a emis o hotărâre în acest sens și a comunicat-o autorităților de la Chișinău.

CtEDO a stabilit că extrădarea lor în Turcia le-a afectat considerabil viața privată și a condamnat faptul că forțele de ordine de la Chișinău i-au arestat pe cetățenii turci în mare grabă și nu le-a oferit ulterior șansa să aleagă o altă țară pentru expulzare, chiar dacă aceștia au scris în cererile de azil că se tem să se întoarcă în Turcia, pentru că vor fi persecutați.

„Materialele din dosar arată că operaţiunea comună a serviciilor moldveneşti şi turceşi a fost pregătită înainte de 6 septembrie 2018. Faptul că reclamanţii au fost transportaţi în Turcia într-un avion special, este unul dintre elementele care susţin acest punct de vedere. Totodată, faptele indică că operaţiunea a fost concepută şi organizată astfel încât reclamanţii să fie luaţi prin surprindere şi să nu aibă posibilitatea de a se apăra”, precizează CtEDO.

Potrivit deciziei CtEDO, fiecare dintre cetățenii turci urmează să primească câte 25 de mii de euro drept despăgubiri morale.

Amintim că, pe 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!