Comisia Internațională a Juriștilor (ICJ) și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evoluțiile recente din Republica Moldova, care paralizează guvernarea. Experții în drept critică Curtea Constituțională de la Chișinău care a adoptat atât de rapid mai multe decizii privind dizolvarea Parlamentului, asigurarea interimatului funcției de șef de stat și stabilirea datei alegerilor anticipate. ICJ recomandă tuturor părților implicate să aștepte răspunsul Comisiei de la Veneția vizavi de deciziile Înaltei Curți.

„ICJ este deosebit de preocupat de procedura excesiv de rapidă prin care Curtea Constituțională a ajuns la hotărârile sale de a dizolva Parlamentul, de a înlătura președintele și de a-l înlocui cu primul ministru. Atragem atenția asupra urgenței cu care a fost emisă hotărârea, chiar în ziua în care a fost identificată ca fiind sfârșitul mandatului parlamentar”, se spune în comunicatul Comisiei Internaționale a Juriștilor.

„Solicităm tuturor instituțiilor și partidelor din Moldova să caute o soluție care să respecte pe deplin statul de drept și legea internațională și standardele la care Moldova este parte. Îndemnăm toate părțile interesate să aștepte avizul Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei în această chestiune și să reconsidere situația în lumina constatărilor sale”, a recomandat Massimo Frigo, consilier juridic principal al Programului Europa al Comisiei Internaționale a Juriștilor.

Experții străini precizează că evoluțiile de la Chișinău apar pe fondul deficiențelor manifestate în independența instituțională a sistemului judiciar din Republica Moldova, care au fost stabilite anterior într-un raport al ICJ.

„În raportul emis în martie 2019, ICJ a subliniat numirea problematică în 2018 a trei judecători ai Curții Constituționale în circumstanțe care nu asigură un nivel suficient de transparență, în timpul unei campanii electorale și fără un concurs deschis”, clarifică juriștii ICJ.

Amintim că înalta Curte Constituțională a emis timp de câteva zile mai multe decizii prin care l-au obligat pe șeful statului Igor Dodon să dizolve Parlamentul, ulterior l-au suspendat pe acesta din funcție numindu-l președinte interimar pe Pavel Filip.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!