Partidul Național Liberal (PNL) din Republica Moldova cere scoaterea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în afara legii, cercetarea penală a președintelui Igor Dodon și organizarea alegerilor anticipate. 

„În contextul actualei crize politice, cauzate în mare parte de lipsa dialogului politic dintre partidele parlamentare, criză ce a scos la iveală și fapte strigătoare la cer privind finanțarea din exterior a PSRM, vehiculate și anterior în spațiul public, PNL se declară profund indignat de această realitate și cere decidenților și instituțiilor de resort să cerceteze penal activitatea PSRM și să recurgă la măsurile ce se impun.

Avându-se în vedere o asemenea încălcare gravă a legii, ce demonstrează că alegerile parlamentare au fost total compromise, PNL consideră că numai un consens al tuturor forțelor politice privind desfășurarea unor alegeri repetate sau anticipate, fără participarea PSRM, ar fi o decizie legală, corectă, echitabilă, ce ar exclude pe viitor ingerințe străine în procesul electoral. Nu sprijinim forțe antiromânești și proruse la guvernare. Nu poate există niciun compromis cu asemenea forțe.

Suntem indignați de amestecul criminal al emisarilor ruși în treburile interne ale Republicii Moldova, de acceptarea vizitei vicepremierului Kozak, de constituirea alianței monstruoase Kozak-2 într-un Parlament fără legitimitate, urmare a unor finanțări ilegale pentru unii concurenți electorali, Parlament ce a emanat un Guvern cu persoane rău famate, fidele Klanurilor promoscovite ce s-au perindat prin guvernările anterioare, precum și de nerespectarea condamnabilă a Constituției și a legilor, ceea ce a generat haos și dualitate a puterii în stat.

Regretăm votul dat de unioniști pentru forțe europene false, aliate – iată! – cu exponenții Rusiei, nu agreăm „arondarea noastră”, a primului partid unionist, a PNL, vreunei grupări politice „beligerante” și îi îndemnăm pe adepții Reunirii cu România să își consolideze forțele, deoarece numai așa ne putem reconfirma verticalitatea și demnitatea națională”, se arată într-un comunicat al formațiunii politice.

În ianuarie 2018, PNL a depus un Demers la Procuratură, în care i-a solicitat acesteia:

1) să efectueze un control al legalităţii acţiunilor Preşedintelui Igor Dodon sub aspectul acţiunilor intenţionate, îndemnurilor publice, inclusiv prin mass media, scrise şi electronice, îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii și dezbinării naţionale şi etnice, precum şi limitării ilegale directe sau indirecte a drepturilor cetăţenilor, în funcţie de apartenenţa lor naţională şi etnică; și

2) să efectueze un control al legalităţii acţiunilor Partidului Socialiştilor din Republica Moldova prin prisma art.3 al.(6), Legea nr.294 din 21.12.2007 privind partidele politice, cu sesizare ulterioară, în caz de necesitate, a Ministerului Justiţiei, în vederea iniţierii procedurii de suspendare sau dizolvare a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, deoarece ”constituirea şi activitatea partidelor politice în baza discriminării pe criterii de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, avere sau origine socială sunt interzise.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!