În raportul Kroll 2 apar zeci de persoane care ar fi fost implicate în schemele de fraudare a sistemului bancar din R. Moldova. Pe lângă deputații Marina Tauber, Viorel Melnic, Reghina Apostolova și Ilan Șor sunt pomenite și nume mai puțin cunoscute, dar care au legătură cu Șor.

Într-un tabel din cadrul raportului găsim numele Alionei Șteflea. Aceasta este soția fostului șef al Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, care de mai mulți ani face parte din echipa lui Ilan Șor. În 2016, Balițchi și-a deschis și o companie nouă „MODERN-ASIG” care avea adresa juridică pe str. Tighina 12, acolo unde se află oficiile mai multor firme ale lui Ilan Șor.

Un alt nume din listă este Iurie Fotescu.  TV8.md a scris anterior că acesta ar fi urcat la bordul avionului care i-ar fi scos din țară pe membrii familiei Șor în ziua în care Partidul Democrat a  anunțat că pleacă de la guvernare. Iurie Fotescu se afla în lista pasagerilor.

Un nume necunoscut publicului este și Olga Nosaci. Aceasta este fondatoarea și conducătoarea SRL-ului „Decfin Grup”. Firma își are adresa juridică pe strada Zimbrului 10 A. Toto acolo a fost înregistrată compania „Aviaconsulting” afiliată lui Ilan Șor (primul administrator al firmei a fost Halter Mathias, managerul de la „Klassika Asigurări”, o altă companie a lui Șor.

Tot pe strada Zimbrului 10 A a deținut adresa juridică compania  „Eximservice Broker” care a fondat pe 3 aprilie 2015 firma „Ground Avia Partner”. Aceasta a primit autorizare să activeze pe Aeroportul Internațional Chișinău imediat după ce Ilan Șor a privatizat compania de stat „Aeroport Handling” și intenționa să formeze un monopol la aeroport pe serviciile de handling (deservire a aeronavelor la sol – n.r.), îndepărtându-și concurenții.

Tot în raportul Kroll 2 sunt pomeniți Rita Țvik și sotul său Vladimir Novosadiuc. Țvik este autoarea cărții „Viața și destinul”, o biografie a tatălui lui Ilan Șor și este fondatoarea Agenţiei de ştiri „Novosti-Moldova”. Vladimir Novosadiuc este şeful Agenţiei „Sputnik Moldova”. Cei doi soţi au ar fi intermediat preluarea „Euro TV” şi Alt TV de către Ilan Şor.

Veaceslav Lupov, fostul candidat al Partidului Șor la alegerile parlamentare în circumscripția 44 Taraclia, la fel se regăsește în raportul Kroll. Acesta este administrator al companiei  „Depozitmol” dar nu a declarat pentru anul trecut niciun venit din activitate. Lupov a deținut 4,6% din acțiuni la „Unibank” împreună cu Reghina Apostolova și Marina Tauber.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!