Pesta porcină africană a revenit în forță pe teritoriul României. Noi cazuri au fost confirmate de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală în comuna Islaz din judeţul Teleorman. Șapte gospodării din localitate sunt suspectate că ar avea animale bolnave, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman.

În urma confirmării diagnosticului de pestă porcină africană şi pe fondul existenţei suspiciunilor cu privire la prezenţa bolii şi în alte gospodării, s-a dispus măsura uciderii preventive a tuturor suinelor de pe raza localităţii Islaz. Acţiunea va demara chiar astăzi.

Până la această dată, din cauza pestei porcine, în judeţul Teleorman au fost ucişi 3 125 de porci, toţi din gospodăriile populaţiei. Proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat.

Localitatea Islaz se află în partea de sud a judeţului Teleorman, în Lunca Dunării, în apropierea fondului de vânătoare 4 Turnu Măgurele, unde vor fi verificați de boală porcii mistreți. Orice suspiciune trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate.

Amintim că la înceutul lunii iunie, și autoritățile R. Moldova anunțau despre un focar de pestă porcină africană la mistreți depistați în fondul silvic din regiunea orașului Lipcani, raionul Briceni. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, prin cercetări de laborator, a confirmat prezența virusului  în probele recoltate de la șase cadavre de mistreți.

 

 

 

 

 

 

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!