Interzicerea Comisiei Electorale Centrale de a vota peste hotare în baza buletinului de identitate valabil, în cadrul alegerilor parlamentare din februarie, nu a fost legitimă. CEC a intrepretat eronat legea. Despre aceasta a declarat astăzi în cadrul ședinței Guvernului ministra Justiției, Olesea Stamate.

„Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare pot vota și în baza buletinului de identitate, nu doar în baza pașaportului. Înțelegem că a fost o oarecare confuzie că nu puteau vota în baza pașaportului expirat, dar ei pot vota și în baza buletinului. A fost interpretat eronat de CEC”, a spus Olesea Stamate.

În acest context, prim-ministra Maia Sandu a solicitat să fie întreprinse acțiuni concrete astfel încât astfel de cazuri să fie excluse în viitor.

„Noi trebuie să clarificăm lucrurile în lege ca să nu se mai întâmple, așa încât angajații CEC să interpreteze așa cum le convine lor sau cum le convine regimului. Și ca să fie foarte clar că nu le-a fost permis să voteze în baza acestor acte”, a declarat Maia Sandu.

Anterior Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de către dl Mihail Cotorobai, Avocat al Poporului, prin care a cerut examinarea constituționalității unui articol din Codul Electoral care interzice moldovenilor din diasporă votarea în baza buletinului de identitate și a actelor expirate.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!