Partidul Comuniștilor a cheltuit în prima jumătate a anului curent de 14 ori mai puțini bani în comparație cu Partidul Democrat și de două ori mai puțin decât socialiștii, arată raportul financiar depus la Comisia Electorală Centrală. Deși s-a îndepărtat de pe arena politică și nu mai este la guvernare, PCRM rămâne a fi cea mai bogată formațiune din R. Moldova. La 1 iulie, PCRM avea în conturi peste 35 mil lei, în timp ce PD a rămas cu 6 mil lei, PSRM – 1,6 mil lei, PAS – 970 mii lei, Platforma DA – 920 mii lei, iar Partidul Șor – 695 mii lei.

Potrivit raportului financiar de la CEC, în primele șase luni ale anului 2019, PCRM a cheltuit 3,3 milioane lei. Cea mai mare sumă a fost cheltuită în campania electorală pentru parlamentare – 1,1 milioane lei. Aproape 993 mii lei comuniștii au achitat pentru presă și materiale promoționale, alte 970 de mii de lei au fost trecute la cheltuieli pentru personal, iar 184 de mii de lei au fost plătite pentru arenda și întreținerea sediilor partidului.

Peste 14 mii de lei s-au cheltuit pentru deplasări, iar alte câteva zeci de mii – pentru organizarea unor întruniri și manifestații, pentru birotică și servicii de telecomunicații.

La capitolul venituri, PCRM a indicat 2,6 milioane de lei, mai mult de jumătate fiind din subvențiile de la bugetul de stat (1,4 milioane lei). Din cotizațiile de membru de partid, formațiunea a adunat 55 de mii de lei.

Partidul Comuniștilor este unicul care a indicat în raportul de la CEC venituri în urma „activitătilor economice” în sumă de 1,1 milioane lei.  Reprezentanții partidului au precizat pentru TV8 că acești bani au fost acumulați după ce formațiunea a vândut câteva automobile vechi și a primit de la bancă dobânda pentru banii pe care îi păstrează în depozite.

Alte 434 de mii de lei, Partidul Comuniștilor le-a încasat după ce a dat în chirie mai multe bunuri pe care le are în proprietate.

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!