/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Expertul economic Veaceslav Ioniță: „Impozitarea tichetelor de masă înseamnă anularea lor”

25 iulie 2019, ora 18:34

Expertul economic Veaceslav Ioniță a venit cu o reacție pe rețelele de socializare cu privire la decizia Ministerului Finanțelor de a impozita tichetele de masă. Dânsul este indignat că autoritățile au decis să impoziteze tichetele de masă. Veaceslav Ioniță scrie că impozitarea acestora înseamnă anularea lor, iar jonglările cu cuvinte nu fac bine imaginii Ministerului Finanțelor.

„1. Asociațiile de Business încă din 2006 prin intermediul Agendei Naționale de Business promovează ideea ”Pachetului social” ca instrument de bază în atragerea și fidelizarea față de companie a forței de muncă. Sub pachet social se are în vedere oferirea de către patroni angajaților săi a:
1) asigurării facultative de sănătate
2) asigurării facultative de pensii
3) tichete de masă, suplimentar la salariu. Iar statul nu impozitează aceste pachete sociale.

2. Tichetele de masă reprezintă un element important în acest concept de „Pachet social”.

3. IDIS Viitorul, cu implicarea experților străini și locali, asociațiilor de business, a organizat dezbateri pe marginea proiectului de lege privind tichetele de masă. La dezbateri au fost prezenți și autorii legii. Legea a fost criticată, s-au adus mai multe propuneri de îmbunătățire a ei, dar concluzia a fost că trebuie susținută. Autorii legii la acea vreme au promis că vor ține cont de propunerile parvenite la dezbaterile publice și multe propuneri au și intrat în legea actuală.

4. Statul în prezent oferă peste 100 de facilități fiscale și vamale, mai mult de jumătate din ele sunt oferite de peste 20 de ani. Nimeni nu cunoaște care sunt aceste facilități, lista beneficiarilor, impactul și rezultatul economic al acestor facilități. Ceea ce cunoaștem este că în acest an costurile bugetare de la toate aceste facilități vor depăși suma de 23 miliarde de lei.

5. Cine a evaluat aceste facilități și de ce s-a decis să se înceapă cu tichetele de masă, care afectează cel mai vulnerabil segment al populației și înrăutățește și mai mult mediul economic din țară?

6. Argumentul că anularea tichetelor de masă se face datorită pierderilor enorme în bugetul de stat nu rezistă nici la o critică.

7. Evident că orice facilitate fiscală are un cost. În cazul tichetelor de masă costul anual se ridică la 150 milioane lei. Acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru faptul că agenții economici au un instrument atractiv de stimulare a angajaților, iar angajații au un supliment alimentar important la salariu.

8. Nimănui nu-i trece prin cap să anuleze pensiile, deoarece bugetul public național are pierderi de 21 miliarde lei, doar în acest an.

9. Întrebați agenții economici cât de greu este în prezent să găsești un lucrător. Cât de greu este să-l menții la lucru. Toți pleacă pe un cap. Ce poate face statul? Simplu, să ajute agenții economici prin anumite instrumente fiscale să mențină forța de muncă. Tichetele de masă sunt unul din aceste instrumente.

10. O recomandare: Astfel de modificări majore care au un impact asupra mediului de afaceri nu pot fi promovate fără consultări largi cu mediul de afaceri.

Impozitarea tichetelor de masă înseamnă anularea lor, iar jonglările cu cuvinte nu fac bine imaginii Ministerului Finanțelor”, a scris expertul economic pe rețelele de socializare.

Astăzi Ministerul Finanțelor a anunțat inițierea consultărilor publice referitor la Proiectul de lege cu privire la tichetele de masă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram