Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 948: Alertă din Moldova, atac la Kiev și întâlnire Trump-Zelenski! Bloomberg: „Ucraina e în pericol”

Lupu și Chetraru, îndemnați să plece de la CCM. Deputat: „Dacă nu pleacă de bunăvoie, vor fi demiși”

missing
05 august 2019, ora 14:47

Deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba, a scris pe blogul său un plan pregătit pentru reformarea Curții de Conturi. Acesta îi somează pe președintele instituției, Marian Lupu, dar și pe vicepreședintele CCM, Viorel Chetraru, să plece din funcții, altfel vor fi demiși, pentru că sunt „elemente oligarhice” și „oameni afiliați regimului Plahotniuc.

Planul anunțat de Dumitru Alaiba pentru Curtea de Conturi are trei puncte principale:

1. Dăm șefii afară.

2.Tăiem numărul șefilor.

3.Creștem independența.

Pentru ca instituțiile statului să gestioneze calitativ proprietatea și finanțele publice, ele trebuie supravegheate imparțial și profesionist… La moment, la șefia Curții de Conturi sunt elemente oligarhice. Marian Lupu, Viorel Chetraru sunt oameni clar afiliați regimului lui Plahotniuc. Ei trebuie înlăturați. Articolul 7 din legea privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi spune clar că membrii Curții de Conturi sunt numiți de Parlament urmare a unui concurs public, în baza unor criterii clare. A existat un concurs formal, cu ușile închise, cu un singur candidat. Așa era pe timpul lui Plahotniuc. Concurs formal cu un singur candidat care, surpriză, câștigă concursul. Caracterul public al concursurilor a fost lezat. Viorel Chetraru și Marian Lupu ar fi bine să plece de bună voie, iar dacă nu, ei vor fi demiși”, scrie Alaiba.

Deputatul consideră că ar fi nevoie de modificări în Constituție, ca să fie redus numărul de vicepreședinți ai Curții de Conturi, care are în prezent șapte șefi – un președinte și șase vicepreședinți. Dumitru Alaiba aduce exemple din alte state, similare cu R. Moldova după suprafață și numărul populației, care au 3-4 membri la conducerea Curții de Conturi.

„Sunt convins că avem nevoie de un amendament al Constituției ca să mai tăiem din șefi. Dacă au nevoie de mai mulți oameni tehnici, să-și crească stafful. Dar șapte directori (asta, probabil, înseamnă șapte salarii, șapte asistenți, șapte birouri, șoferi, etc), este cam prea mult. Constituția trebuie modificată ca să reducem numărul șefilor la trei. Un președinte și doi vicepreședinți, cred, va fi suficient. 

Independența financiară a Curții de Conturi este crucială. La moment, Articolul 4 din legea actuală încalcă acest principiu. Guvernarea precedentă a băgat, pe ultima sută de metri, o redacție malefică a acestui articol. Am și înregistrat un proiect de lege care vine să rectifice această lacună”, anunță Dumitru Alaiba.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.