Ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, a declarat că reducerile la TVA pentru antreprenorii care au afaceri în domeniul HORECA au fost oferite de către fosta guvernare ca „un cadou pentru evaziune fiscală”. Abordând din nou acest subiect, ministra a spus că nu a existat o justificare a acestei reduceri. 

„Ne confruntăm cu un deficit de forță de muncă necalificată, cunoaștem cât se plâng agricultorii că nu găsesc lucrători ca să lucreze pământurile și atunci de ce nu orientăm reducerile spre alte sectoare? Care ar fi scopul unei asemenea reduceri? Ce obținem prin oferirea unei asemena reduceri?”, a declarat Gavriliță astăzi, după ședința Guvernului.

„Atunci când reducerile în sectorul HORECA au fost adoptate împreună cu amnistia fiscală, cunoscându-se că există evaziune fiscală în sector, aceasta a fost văzută ca un cadou pentru evaziune fiscală, pentru că nu a existat o analiză care să justifice economic această reducere. Atunci Fondul Monetar Internațional (FMI) a dat un aviz negativ, evident că noul Guvern, atunci când a venit o nouă misiune din partea FMI, a fost nevoit să ia decizii care să relanseze acest program și să reverseze acele decizii care au dus la înghețarea lui”, a mai spus ministra Finanțelor.

Recent, autoritățile au înaintat o serie de modificări la câteva acte legislative, menite să aducă bani în plus la bugetul statului. Printre acestea este și anularea reducerii la TVA-ul achitat de antreprenorii din sectorul HORECA. Astfel, se propune ca valoarea TVA-ului achitat de către aceștia să revină la 20%. Inițiativa fost avizată pozitiv de Guvern și urmează a fi aprobată în lectură finală de către Parlament.

Decizia autorităților a stârnit un val de nemulțumiri din partea agenților economici care activează în acest sector. Aceștia spun că ar putea majora prețul la serviciile pe care le păstrează, dacă se va decide majorarea valorii TVA-ului.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!