Ministerul Economiei a fost informat printr-o scrisoare despre tranzacția de vânzare-cumpărare a 95% din capitalul social al companiei „Avia Invest”, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Ministrul Vadim Brânzan vrea să se întâlnească cu Nathaniel Rothschild, proprietarul companiei „NR Investments Ltd”, care a cumpărat „Avia Invest”, pentru a încerca să renegocieze condițiile din contractul de concesionare. 

Prima clauză care ar putea fi renegociată vizează taxa de 9 euro pe care o achită fiecare pasager pentru modernizarea aeroportului. „Din taxa de 9 euro se adună anual 27 milioane de euro. O parte din acești bani vine la Autoritatea Aeronautică Civilă, adică 1,75 euro per pasager. Putem să negociem această sumă, ca o parte mai mare să vină în folosul statului. Nu vreau să pun căruța înaintea carului. Vreau mai întâi să mă întâlnesc cu dl Rothschild”, a dat exemplu Brânzan.

De asemenea, ar putea fi schimbat planul de investiții pe care să-l realizeze noul proprietar la Aeroportul Chișinău.

„Tranzacția vine într-un context în care statul nu are nicio pârghiie legală să influențeze.Vom solicita includerea subiectului pe agenda Consiliului Suprem de Securitate. Întoarcerea aeroportului în gestiunea statului presupune o procedură complexă și complicată care poate dura ani de zile, în diferite instanțe, în diferite jurisdicții”, a precizat ministrul Economiei.

Vadim Brânzan mai spune că noul cumpărător al „Avia Invest” pare a fi unul de bună credință, deoarece familia  Rothschild este cunoscută la nivel internațional ca un mare investitor în sistemul bancar.

Prin faptul că investește aici, aduce ceva credibilitate R. Moldova ca stat și mediu de investiții”, a adăugat Brânzan.

Ministerul Economiei va insista ca noul proprietar al companiei „Avia Invest” să semneze un acord cu statul prin care să se oblige că nu va înstrăina activele, fără acordul Consiliului Suprem de Securitate, așa cum s-a făcut în cazul „Red Union Fenosa”.

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!