O primăriță din raionul Cimișlia a încălcat regimul juridic al conflictului de interese după ce, fiind în această funcție, și-ar fi angajat fiica directoare la grădiniță, iar soțul șofer la primărie. Acum ea riscă să fie lipsită de dreptul de a exercita funcții publice sau de demnitate publică pe o perioadă de trei ani. 

Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), în 2013, aceasta și-a angajat soțul în calitate de șofer al aceleiași primării, iar în 2015, a încheiat contract de muncă cu fiica sa, care a devenit astfel directoare a grădiniței aflate în subordinea primăriei. Ulterior, aceasta a semnat și alte acte care au vizat activitatea celor doi, precum fișa postului sau dispozițiile de acordare a concediilor.

Prin urmare, subiectul controlului nu a respectat prevederile Legii privind declararea averii și intereselor personale, dar și ale cu privire la conflictul de interese. Primărița nu a informat ANI imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în privința soțului și a fiicei.

De asemenea, aceasta a admis și nu a soluționat aceste conflicte de interese în conformitate cu prevederile legale. În cadrul controlului, alesul local a fost informat despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și despre drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare. Aceasta și-a exprimat în scris punctul de vedere, în care a menționat inclusiv faptul că persoanele date nu mai activează la moment în aceste funcții.

După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în acest caz, care este pasibil de contestare în instanța de contencios administrativ, ANI va sesiza organele competente în vederea încetării mandatului de primar, cu decăderea din dreptul de a exercita funcții publice sau de demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!