Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a finalizat ancheta în cazul de intoxicație în masă, care s-a produs pe 10 august la un restaurant din Chișinău, la care au participat 74 de persoane.

Verificările în laborator ale celor 18 probe, care au fost preluate din bucatele pregătite la nuntă și materia primă folosită, au arătat prezența bacteriilor coliforme și a Salmonellei în rulada de pui, fileul de somon sărat și pește somon fileu neprelucrat. Probe din produsele de patiserie nu au fost prelevate, pentru că acestea deja lipseau.

În timpul controlului specializat al inspectorilor ANSA, s-a stabilit că produsele alimentare și băuturile servite la masă erau însoțite de acte ce atestă proveniența și calitatea lor. Produsele de patiserie pentru masa fourchette și tortul de sărbătoare, furnizate de o companie din municipiul Bălți, erau însoțite de certificate de calitate, dar livrate cu transport neautorizat, fără condiții termice speciale și cu lipsa facturii de transport  și a bonului de casă.

În restaurant nu erau respectate procedurile de înregistrare a stării de sănătate a angajaților, precum și examenul și instruirea medicală, proceduri aprobate privind igiena curentă și dezinfecția încăperilor, utilajului, ustensilelor, inclusiv registrele de evidență. Din cei 25 de angajați ai restaurantului, 10 persoane nu aveau trecut examenul medical, iar 20 aveau instruirea igienică expirată sau aceasta lipsea în general.

Pe 19 august, administrația restaurantului unde s-a produs toxiinfecția a depus o cerere privind sistarea activității pe termen nedeterminat, până la înlăturarea deplină a neconformităților constatate de ANSA.

Concomitent cu verificarea localului din Chișinău, inspectorii subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor din Bălți au inițiat un control inopinat la unitatea care a preparat și livrat produse de patiserie pentru masa fourchette și tortul de sărbătoare. Aici au fost depistate următoarele neconformități: lipsa contractului de prestări servicii cu un laborator acreditat, nerespectarea periodicității efectuării analizelor de laborator la produsul finit, lipsa contractului Dezinfecție Dezinsecție și Deratizare, termometrele nu erau verificate metrologic, instrucțiunea tehnologică și certificatul de calitate nu corespund legislației în vigoare.

Agentul economic a sistat activitatea până la înlăturarea neconformităților constatate. Inspectorii ANSA au aplicat amenzi, pentru neregulile depistate.

/VIDEO/ De la nuntă la spital. 22 de persoane, printre care mirele și mireasa, internați cu intoxicație

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!