Directorul Agenţiei pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță, știe că proprietarul clădirii ruinate de pe strada Veronica Micle, care are statut de monument, a demolat peretele fațadă care mai rămăsese. Ștefăniță susține că agentul economic a luat măsuri pentru consolidarea peretelui, dar acesta nu a rezistat.

„Acesta este un imobil cu statut protejat, de categorie locală, dar era o ruină. După ultima noastră evaluare, erau 7% din ce a mai rămas din imobil. În luna aprilie, la agenție a fost depus un proiect în care agentul economic se obliga să conserveze și să restaureze ceea ce a mai rămas. A luat măsurile de consolidare, dar din câte am înțeles din explicațiile lui, peretele nu a rezistat și l-au demolat. Fațada era înclinată cu 25 de grade. Pe 25 aprilie am făcut o evaluare, cu ieșire la fața locului”, a declarat Ștefăniță pentru TV8.md.

Potrivit șefului Agenției pentru Restaurarea Monumentelor, agentul economic este obligat să reconstituie fațada clădirii în același stil. „Astfel, memoria monumentului se va regăsi în proiectul de execuție al agentului economic”, a precizat Ștefăniță.

În clădirea de pe strada Veronica Micle a fost un spital care aparținea Mănăstirii Hârbovăț. Imobilul a fost construit în 1910. „Clădirea a fost la balanța Ministerului Sănătății, iar în ultimii 40 de ani a fost abandonată. Agenția a inclus imobilul în lista monumentelor ruinate, împreună cu altele, de la 17 adrese, care sunt într-o stare avansată de ruinare”, a adăugat Ion Ștefăniță.

În această dimineață, pe rețelele sociale au fost postate fotografii cu imobilul demolat, iar autorul pozelor Victor Bunescu declara că agentul economic nu a avut dreptul să demoleze clădirea.

Un monument de arhitectură din centrul Chișinăului, demolat noaptea trecută

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!