Procuratura a deschis două dosare penale care vizează concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Ministerul Justiției pregătește actele pentru a se adresa în judecată și a rezilia contractul de concesiune semnat cu „Avia Invest” în 2013. Ministerul Economiei a început o evaluare, pentru a verifica dacă au fost realizate toate investițiile în aeroport, prevăzute în contract. Acțiunile au fost enumerate astăzi de Maia Sandu, după ce în societate au apărut critici la adresa Guvernului, autoritățile fiind învinuite că nu întreprind nimic pentru a împiedica schimbarea investitorilor de la aeroport.

„Există o comisie parlamentară care a început să lucreze și să furnizeze informații. Există Procuratura care a deschis două dosare penale. Nu pot să dau mai multe detalii la moment, dar se lucrează. La Ministerul Justiției, în baza informațiilor prezentate de comisia parlamentară, se pregătește un dosar pentru a merge în instanță și cred că foarte curând o să putem să facem acest lucru. La Ministerul Economiei și Agenția Proprietății Publice se face evaluare pe îndeplinirea angajamentelor investiționale. Guvernul face tot ce-i stă în puteri ca să poată retrage acest drept de concesiune de la „Avia Invest”, a explicat Maia Sandu.

Prim-ministra mai spune că autoritățile trebuie să adune probe sigure care să demonstreze frauda în cazul aeroportului: „Dacă se ajunge într-o instanță internațională în urma rezilierii acestui contract, R. Moldova să nu piardă acest proces. Să putem să ne apărăm poziția”.

Șefa Guvernului afirmă că nu trebuie să fie atât de multe speculații în jurul tranzacției anunțate de compania „NR Investments Ltd”, deoarece aceasta nu vizează „Avia Invest”.

Nu ne privește această tranzacție. Acest așa-zis investitor poate să cumpere toate firmele offshore, dacă își dorește. E treaba lui. Pe noi ne interesează relația dintre R. Moldova și „Avia Invest”. Ce se întâmplă în Cipru nu putem să influențăm. Important este că Procuratura a pus sechestru pe acțiunile „Avia Invest” la timp. Dacă acest investitor vrea să intre într-o tranzacție care va fi păguboasă, e treaba lui”, a punctat Maia Sandu.

Precizăm că „NR Investments Ltd” a cumpărat „Komaksavia Airport Invest Ltd”, firmă care deține 95% din capitalul social al „Avia Invest”. Tranzacția a fost încheiată pe 28 august.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!