/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Un alt concurs organizat de Guvern, criticat. Participanții i-au adresat o petiție Maiei Sandu

missing
05 septembrie 2019, ora 09:47

Persoanele care au participat la concursul organizat de Cancelaria de Stat pentru ocuparea funcției de șef al Biroului Relații cu Diaspora (BRD) acuză comisia de lipsă de obiectivitate și transparență. Fostul viceministru al Mediului, Dorin Dușciac i-a adresat o petiției prim-ministrei Maia Sandu  în care descrie toate nemulțumirile și solicită să fie modificate condițiile concursului, atunci când va fi organizat repetat.

Potrivit lui Dusciac, la proba scrisă a concursului, plicurile care conțineau subiectele de examen nu erau sigilate înainte de tragerea la sorți, iar la finalul probei numele și prenumele candidaților de pe lucrări nu a fost codificat în conformitate cu rigorile sistemului academic și a practicilor internaționale. Subiectul probei scrise nu conținea un barem al evaluării întrebărilor, fapt care poate conduce la o interpretare arbitrară a ponderii fiecărei întrebări, post-factum.

„În cadrul probei orale, candidaților le-au fost adresate exclusiv doar întrebări de ordin general, care nu aveau o legătură directă cu domeniul de specialitate (diaspora, migrație și dezvoltare) și care prin esența lor nu admiteau răspunsuri apreciabile în mod obiectiv și fără echivoc, în baza unui set de indicatori măsurabili. Astfel, gradul de interpretabilitate al răspunsurilor acordate a fost unul maximal, fapt care nu permite în opinia noastră aprecierea obiectivă a răspunsurilor”, susține Dușciac.

Există și nemulțumiri legate de faptul că proba interviului nu a fost transmisă în direct sau cel puțin înregistrată, pentru fiecare candidat în parte „astfel încât să fie exclusă posibilitatea unei interpretări tendențioase a rezultatului concursului”. De asemenea, concurenților nu li s-a comunicat punctajul total și detaliat după organizarea concursului: „Refuzul transmiterii de către Comisie a informațiilor relevante solicitate demonstrează în mod clar acțiuni contrare legii, de sabotaj instituțional din partea unor membri ai Comisiei de concurs”.

„Considerăm că acest concurs nu s-a desfășurat în condiții de obiectivitate și de transparență maximă, principiile echității, profesionalismului și al imparțialității fiind încălcate în mod evident. Totodată, regretăm faptul că membrii comisiei de concurs instituită în ajunul desfășurării Zilelor Diasporei nu au considerat oportună prezentarea candidaților în fața membrilor din Diasporă prezenți la Chișinău în perioada 16-17 august curent”, scrie în petiție.

Persoanele care au participat la concurs propun ca la organizarea repetată a acestuia să fie schimbată componența Comisiei de evaluare, în care să se regăsească experți ai mediului academic de specialitate, reprezentanți ai societății civile din Diasporă și ai organizațiilor internaționale din domeniu.

„În cazul în care veți decide să numiți pe criterii politice o persoană care nu a participat în concursul desfășurat inițial, atunci solicităm respectuos consultarea publică, inclusiv cu membrii din Diasporă, a candidaturii preconizate pentru o numire politică și publicarea pe site-ul BRD a CV-ului candidatului respectiv prealabil desemnării oficiale în funcția de Șef al Biroului Relații cu Diaspora”, se cere în petiția adresată Maiei Sandu.

Amintim că la concursul anunțat de Guvern pentru ocuparea funcției de director al Biroului Relații cu Diaspora (BRD) au rămas la proba finală patru persoane: Corina Cojocaru, Dorin Dușciac, Tatiana Fondos și Rodica Jereghi. Nimeni nu a trecut interviul. Astfel, concursul a fost prelungit până la 12 septembrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram