/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

Un nou sondaj electoral! Andrei Năstase, în fața socialistului Ion Ceban la funcția de primar al Chișinăului

missing
25 septembrie 2019, ora 11:38

Candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, ar fi favoritul chișinăuienilor la funcția de primar al capitalei, potrivit unui nou sondaj electoral făcut public astăzi. Acesta îl devansează pe socialistul Ion Ceban, dar ambii ar trece în turul doi de scrutin, așa cum a arătat și sondajul prezentat anterior de Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova.

Dacă mâine ar avea loc alegerile locale, 18,9% dintre respondenți au declarat că l-ar vota pe Andrei Năstase. Socialistul Ion Ceban ar acumula 13,6% din voturi, iar fostul edil al capitalei Dorin Chirtoacă ar ocupa a treia poziție cu 8,2% din sufragii.

În top cinci ar mai intra fostul primar interimar Ruslan Codreanu și candidatul Partidului Nostru, Ivan Diacov.

Autorii sondajului atenționează că nouă la sută dintre respondenți au spus că nu vor participa la alegeri, 24% nu sunt deciși pentru cine să voteze, iar 11,5% susțin că vor participa la scrutin, dar nu dezvăluie pentru ce candidat vor opta.

Este momentul de pornire în campanie și sunt mulți factori care pot influența rezultatele alegerilor. Mult depinde de prezența la vot”, a precizat Valeriu Pașa, reprezentantul organizației neguvernamentale „WatchDog”, care a comandat realizarea sondajului companiei „CBS AXA”.

În cadrul aceluiași sondaj a mai fost realizat un top care măsoară ratingul candidaților la Primăria Chișinău. S-a calculat câți alegători sunt siguri sau înclină să voteze pentru un anumit candidat.

Pentru Andrei Năstase ar vota sigur 14,3% dintre respondenți, la care se adaugă 16,1% dintre persoanele care au spus că probabil ar vota pentru el.

Ion Ceban este susținut la sigur de 13,1% dintre cei chestionați, plus alte zece la sută dintre chișinăuienii care probabil l-ar vota.

Și aici a treia poziție este ocupată de liberalul Dorin Chirtoacă, pentru care au spus că ar vota sigur sau probabil 18,3% dintre respondenții sondajului.

„Nu avem niciun candidat la care ratingul este mai mare decât anti-ratingul. În mod special, la acest capitol se evidențiază Dorin Chirtoacă, care are un  anti-rating de 42%, față de 18% câți l-ar vota. Și pe Valeriu Munteanu l-ar vota 2%, dar aproape 50 la sută probabil nu-l vor vota”, a comentat Vasile Cantarji, expertul de la „CBS- AXA”.

 

Sondajul a fost realizat în perioada 9-23 septembrie, pe un eșantion de 502 persoane cu viză de reședință în municipiului Chișinău și are o marjă de eroare de 4,4%. În premieră, sondajul a fost realizat parțial prin telefon și în teren.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram