Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”

Ce trebuie să faci când ești mușcat de câine? Recomandările medicilor

missing
29 septembrie 2019, ora 12:21

În ultimii ani situaţia legată de rabie în Republica Moldova se menţine încordată, fiind cauzată, în mare măsură, de neefectuarea activităţilor de diminuare a numărului de vulpi şi a câinilor fără stăpân, care sunt sursele principale de infecție. În această situație, Ministerul Sănătății vine cu mai multe recomandări pentru a evita infectarea cu rabie dacă ați fost mușcat de un câine sau alt animal.

Astfel, persoana mușcată, cât mai curând posibil, trebuie să spele din abundență leziunea timp de câteva minute cu apă și săpun sau detergent. Marginile rănii trebuie prelucrate cu soluții cutanate alcool etilic 70% sau iod 5%. Dacă veți face aceste două acțiuni, veți reduce considerabil îmbolnăvirea de rabie.

Este strict necesar ca persoana agresată de un animal să solicite cât mai operativ asistență medicală la cea mai apropiată instituție medico-sanitară pentru a i se administra, la necesitate, tratament curativ-profilactic antirabic (vaccin, imunoglobulină specifică).

De asemenea, persoana agresată trebuie să stabilească stăpânul animalului ce a provocat mușcătura, adresa, număr de telefon și să comunice aceste date lucrătorilor medicali ai instituției responsabile de acordarea asistenței antirabice. În baza acestor date se va asigura supravegherea veterinară a animalului respectiv și se va decide cursul de tratament vaccinal.

În 2018, rabia animalieră a fost înregistrată la 53 de animale, iar în 6 luni ale anului curent, rabia a fost diagnosticată la 23 de animale. Cele mai multe cazuri de rabie la animale au fost înregistrate în raioanele Ștefan Vodă, Glodeni, Strășeni, Sângerei, Camenca.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.