Sezonul de vânătoare la rațe și lișițe a fost declarat deschis. Vânatul va fi permis până pe 29 decembrie, iar vânătorii trebuie să cunoască și să respecte mai multe reguli importante de securitate. 

Astfel,  pe un sector de un hectar, se permite  să vâneze cel mult patru vânători și să se tragă  numai în păsările care zboară, cu excepţia uciderii păsărilor rănite, care au căzut pe apă, dacă în direcţia împuşcăturii nu se află alte persoane.

De asemenea, pentru a evita accidentele, este interzis  să se împuşte asupra păsării la o distanţă mai mare de 35-40 m, dacă ea zboară la o înălţime mai mică de 5 metri sau tragerea în pasăre dacă ea se află la o distanţă mai mare de 50 m de la vânător.

La vânătoarea păsărilor acvapalustre arma se va încărca: în timpul vânătorii de la picior sau atunci când vânătorul a ocupat locuri speciale de pândă.

După ce arma este încărcată, vânătorul trebuie să pună neapărat piedica de siguranță, iar la armele cu cocoaşe acestea trebuie să fie nearmate.

Se interzice categoric să se încarce arma înainte de timpul indicat pentru începerea vânătorii.

În acest context, pentru evitarea unor incidente cu aplicarea armelor de foc în timpul vânatului, poliția reamintește că arma poate fi purtată numai de către titularul permisului, iar posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei.

De asemenea, vânătorii sunt obligați să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzui sau portocaliu-intens și le este interzis să tragă din  arma încărcată în localităţi sau în apropierea acestora.

În timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă, iar în timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ.

La trecerea diferitor obstacole (şanţuri, garduri, pâraie, etc.), armele trebuie descărcate.

Glontele împuşcat din arma de vânătoare cu ţeava lisă este periculos până la o distanţă de 1000 m, alicele de luptă – până la 600 m, alicele de mărime mijlocie – până la 300 m, iar în timpul împuşcăturii adesea alicele se lipesc câteva împreună, zburând la o distanţă mult mai mare, decât alicele separate. 

Inspectoratul General al Poliţiei solicită repetat  vânătorilor să fie responsabili şi să respecte cerinţele de securitate în procesul aplicării armelor de foc,  pentru evitarea unor eventuale incidente sau delicte.

Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma riscaţi o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de armă. Un nou  permis de armă poate fi obținut doar peste o perioadă de 5 ani.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!