Procurorii au cerut în instanță mandat de arest pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Solicitarea va fi examinată astăzi, la ora 16:00, la Judecătoria sectorului Ciocana, anunță șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Vladimir Plahotniuc este vizat în două cauze penale inițiate pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, care au fost conexate într-un singur dosar.

În primul caz, Plahotniuc este învinuit că a creat, în perioada 2013-2015, o schemă infracțională, înregistrând, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii în R. Moldova, dar și în zone offshore, prin intermediul cărora au fost spălate mijloace bănești în sumă de 18 milioane dolari și 3,5 milioane euro. Potrivit procurorilor, s-a demonstrat că Vladimir Plahotniuc cunoștea că banii provin din creditele neperformante oferite de „Banca Socială”, „Banca de Economii” și „Unibank”.

În cea de-a doua cauză este vizată compania „Finpar Invest”, care îi aparține lui Plahotniuc, care ar fi primit un împrumut de 7,2 milioane de dolari de la o firmă offshore „Tukumaan Limited”. Aceeași firmă a transferat peste 381 de mii de euro, cu destinația „air transport services for passengers” către compania „Nobil Air”, afiliată lui Plahotniuc.

Tot offshore-ul „Tukumman Limited” a transferat 1,5 mil euro și 1,1 mil dolari către firma „ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED”, care a efectuat mai apoi transferuri băneşti către soția lui Plahotniuc, pe un cont bancar deschis la „ABLV BANK”.

Oamenii legii au reținut o persoană pentru 30 de zile, „pentru complicitate la infracțiune”. Potrivit lui Viorel Morari,  persoana gestiona fictiv un agent economic prin intermediul căruia au fost transferați banii.

Procurorii cer mandat de arest pe numele altei persoane, care a fost implicată în schemă, dar și pe numele lui Plahotniuc. Dacă solicitarea procurorilor va fi admisă de instanța de judecată, Vladimir Plahotniuc urmează a fi anunțat în căutare internațională.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții  riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani și amendă aplicată persoanei juridice, în mărime de la 650 000 lei la 800 000 lei, sau lichidarea persoanei juridice.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!