/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Tradiția reînvie la Mitoc. O meșteriță creează genți, jaluzele și covoare din...papură

17 octombrie 2019, ora 07:22

Tradiţia reînvie la Mitoc datorită meșteriței populare Alexandra Morari, care face genți, jaluzele și chiar covoare din papură și stuf. Femeia practică această îndeletnicire de la nouă ani, iar cu timpul și-a creat propriile aparate pentru a prelucra materia primă. Obiectele confecționate din papură se păstrează câteva decenii. Cum reușește să mențină vie tradiția străveche, a aflat colega noastră, Ana Sârbu.

Alexandra Morari din satul Mitoc, raionul Orhei, își începe diminețile cu strânsul papurei. După, femeia prelucrează materia primă prin aparatele pe care singură le-a confecționat. A învățat să țese cu papură de la părinții săi, și ei meșteri populari. Tehnologia pe care o folosește este aceeași pe care o folosea și stră-străbunica ei, cu multe secole în urmă.

Eu am învățat de la părinții mei. Când aveam 9 ani, deja eram meșteriță. Eu copilărie nu am avut și nici tinerețe nu am avut. Mama îmi gătea materialul, eu ședeam și țeseam”, povestește meșterița Alexandra Morari.

Cu mai multe decenii în urmă, oamenii foloseau papura chiar și pentru acoperișul caselor. Femeia spune că este singura din Moldova, care creează obiecte de uz casnic din papură.

 ”Îl iau de prin canaluri, cândva, la Răut era stuhăraie, dar acum au rămas niște canaluri și asta nu este chiar calitativă.  Întâi mă apuc să pregătesc papura. Eu o desfac așa felii”, spune meșterul popular.

Pentru ca să țese o geantă din papură are nevoie de câteva zile.

”Eu într-o zi trebuie să-mi fac urzeală. Asta îmi ia cel mai greu. Pe urmă, în altă zi trebuie să pregătesc materialul. Și a treia zi eu poate reușesc să le țes, trei coșnițe. Torțile se fac din cea mai bună papură. Ca să nu crape când am să o împletesc, dar să fie elastică, bunișoară”, mai mărturisește Alexandra Morari.

Femeia spune că în ultimii ani cele mai solicitate sunt coșurile, pentru că sunt ecologice și rezistente. Tot din ele își hrănește familia. Totuși, se mândrește și cu jaluzelele din papură și covoarele din stuf.

”Coșniță, rogojele, iaca împletesc jaluzele la ferestre din papură. Iată acestea din stuf este făcută de mine”, spune femeia.

Și, pentru că omul talentat este priceput la toate, meșterița și-a adus un strop de culoare în casă, pictându-și pereții.

”Am dat cu fon, că pe atunci nu prea era așa ceva, pe urmă am făcut desenele acestea. Cu un pulverizator am făcut aceste brâie, să aibă aspect frumos”, mai spune meșterița.

Femeia spune că și-ar dori ca împletitul în papură să nu dispară, iar faptul că tinerii sunt indiferenți față de această îndeletnicire o întristează.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram