S-au scumpit cartofii. Dacă până acum aceștia puteau fi procurați cu cinci sau șase lei, acum astfel de prețuri nici nu se văd. Cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar în medie, zece lei, iar la Piața Centrală din Capitală am găsit cartofi ce se vindeau și cu 13 lei per kilogram. Experții spun că prețurile vor continua să crească, deoarece tot mai mulți producători renunță să-i cultive și rămân doar cei importați.

Pe acest bărbat l-am observat după ce și-a permis să cumpere doar câțiva cartofi. A ales cei mai ieftini pe care i-a găsit în piață și a achitat zece lei. Zice că doar pentru atât îi ajunge pensia.

PETRU, PENSIONAR: „Eu iau de 8-7 lei, dar este și mai scump. Câte 10-13 lei. Cam scump”.

Și alți cumpărători sunt revoltați de noile prețuri, pe care le cred nejustificate.

„E foarte scump! Foarte!”.

„Și calitatea nu mi-a plăcut”.

„Ei cumpără angro, nu cresc cartoful, dar pun prețuri foarte mari. Imposibil de cumpărat”.

„Pensia e mică, greu să trăiești. La orice faci economie”.

„Un kilogram, două, dar nu mai mult”.

Vânzătorii au versiuni diferite privind creșterea prețurilor, însă recunosc că cartofii de pe tarabe sunt, în mare parte, aduși din străinătate”.

„Moldovenești sunt foarte puțini, numai din Belorus. Și acolo așa e prețul”.

„Anul ăsta nu au fost ploile la timp. A făcut criză celor care au luat credit. Au pierderi colosale”.

Experții în domeniu spun că prețurile la cartofi au crescut din cauza importului necontrolat din alte țări, fapt ce îi determină pe agricultori să renunțe la afaceri.

PETRU ILIEV, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI PRODUCĂTORILOR DE CARTOF: „Producătorii care erau, nu au fost susținuți. Noi am avut vreo 2-3 ani când cartoful a fost 50 de bani. Mulți au renunțat la producția cartofului, au vândut echipamentul. În al doilea rând, nu prea este forță de muncă”.

Specialiștii avertizează că prețurile vor continua să crească, dacă nu vor fi luate măsuri pentru stimularea agricultorilor. Un moldovean consumă în medie 110 kilograme de cartofi pe an.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!