/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

Vom primi alte 100 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții

missing
19 octombrie 2019, ora 08:14

Republica Moldova va primi 100 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în țară. Banii vor fi oferiți ca împrumut, în mai multe tranșe, prima fiind de 25 de milioane de euro. Acordul de finanțare a fost semnat la Chișinău.

Împrumutul BEI va ajuta la implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova și va fi folosit în proiectele ce vizează modernizarea și dezvoltarea sistemelor și instalațiilor de gestionare a deșeurilor solide în opt regiuni din țara noastră. Proiectele vor asigura localitățile cu noi sisteme de colectare, instalații de tratare a materialelor și a deșeurilor biologice și noi depozite regionale sanitare pentru toată populația urbană și pentru circa trei milioane de locuitori din mediul rural.

„Aceasta este prima operațiune a unei bănci din UE, care contribuie la modernizarea infrastructurii deșeurilor solide din Moldova. Ea va îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor din țară, asigurând o sănătate publică mai bună și un mediu mai curat prin servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor. Aceasta va face ca Moldova să se apropie de standardele europene, în conformitate cu Strategia de gestionare a deșeurilor a Guvernului”, a comentat reprezentantul BEI, Antonio Castillo, la semnarea acordului de împrumut.

Ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu a precizat că această finanțare reprezintă prima intervenție de fonduri în programul complex pentru crearea și modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide în conformitate cu cele mai bune practici ale UE în toată țară. Guvernul Republicii Moldova va contribui, de asemenea, cu resursele proprii.

Proiectele au ca obiectiv reducerea impactului negativ asupra mediului și sănătății oamenilor, prin modernizarea sistemelor de colectare a deșeurilor și colectării separate a materialelor reciclabile și a deșeurilor biologice, precum și reabilitării gropilor de gunoi sau închiderea acestora.

Împrumutul BEI va finanța până la 50% din costurile totale ale diferitelor componente, cu fonduri rămase care vor fi furnizate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), subvenții de investiții de la Platforma de investiții de vecinătate (PNI) și Europa de Est pentru energie Parteneriatul pentru eficiență și mediu (E5P), fonduri proprii care vor fi allocate de autoritățile naționale și beneficiarii finali și asistență tehnică suplimentară oferită de alți donatori internaționali (precum GIZ și Agenția Cehă de Dezvoltare).

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram