/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Moldoveni din Franța, Italia și România, cum (nu) au votat la alegerile parlamentare noi de astăzi

missing
20 octombrie 2019, ora 19:49

În majoritatea secțiilor de votare, deschise în Europa de Vest, a bătut vântul. Moldovenii nu s-au înghesuit deloc să-și dea votul pentru viitorul deputat care urmează să îi ia locul Maiei Sandu. Oamenii cu care am vorbit spun că au aflat abia astăzi că sunt alegeri parlamentare noi. Și asta pentru că în mass media de la Chișinău, s-a vorbit mai mult despre alegerile locale generale. Pentru acest fotoliu, luptă 11 concurenți. Cel care va acumula cele mai multe voturi, va obține un mandat în Parlament.

Practic, pe tot parcursul zilei, cele trei secții de votare, deschise în Franța, au fost pustii. Până în jurul orei 17, acolo și-au exercitat dreptul la vot în jur de 400 de moldoveni.

ILIE GHERȚESCU, MEMBRU, BIROUL ELECTORAL, MONTREUIL: „Mă aflu la secția de votare din Paris, aici procesul electoral se desfășoară foarte pasiv. Cozi nu s-au format. Afară plouă, mai este și greva transportatorilor, dar sperăm mai spre seară să vină mai mulți alegători”.

Iar o moldoveancă, stabilită la Milano, ne-a spus că a aflat, întâmplător despre faptul că astăzi sunt alegeri parlamentare noi. Totuși, a se bucură că a aflat la timp și că a reușit să voteze.

GALINA BOLOCAN, MOLDOVEANCĂ, MILANO: „Mă aflu la secția de vot din Milano. La moment, nu sunt prea mulți oameni, dar sper că cetățenii nu vor ezita să vină. Pentru că ne pasă, am ieșit la vot. Din păcate, nu am fost informați despre aceste alegeri, am aflat întâmplător despre ele. Totuși, sunt bucuroasă că am avut ocazia să ies la vot”.

Liniște ca-n mormânt și în secția deschisă în incinta ambasadei noastre la București.

O tânără, originară din Republica Moldova, ne-a spus că nu a știut de alegerile parlamentare noi până astăzi, pentru că în centrul discuțiilor s-a aflat doar votul pentru primari, nu și pentru parlamentari.

DANIELA VORTOLOMEI, BUCUREȘTI: „Astăzi nu am știut că voi ajunge la Ambasada RM din București, să votez, pentru că efectiv nu am știu că diaspora votează, am aflat de la o prietenă de a mea din RM. Am urmărit știrile din RM, dar tot ce mi-a sărit în ochi a fost despre alegerile locale generale. Spre deosebire de anii trecuți, de scrutinele trecute la care am participat, oameni nu sunt, nu există acele cozi”.

Și în orașul italian, Bergamo, prezența la vot a fost joasă. Pentru a-i îndemna să iasă din case, unii moldoveni au lansat mesaje pe rețelele sociale: „Sunt în Italia, în orașul Bergamo, am votat pentru că este un drept al meu. Deoarece nu îmi este indiferent, pentru că indiferența își are consecințele ei”.

Totuși, pentru alegerile parlamentare noi, Comisia Electorală Centrală a elaborat un spot video, în care a explicat moldovenilor din afară cum să voteze, puțini au fost cei care l-au vizualizat: în jur de 3000 de oameni.

La aceste alegeri nu există un prag electoral, iar câștigător va fi cel care va lua cele mai multe voturi. La alegerile parlamentare din februarie, mandatul de deputat în această circumscripție a fost câștigat de Maia Sandu, care a renunțat la fotoliul din Parlament în favoarea funcției de prim-ministru. La aceste alegeri au fost deschise 85 secții de votare peste hotarele țării.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram