/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ De ce are nevoie Legislativul de mașini de milioane? Cinci companii pot participa deja la licitație

missing
29 octombrie 2019, ora 12:16

Mașinile din garajul Parlamentului sunt majoritatea complet uzate, deloc sigure în trafic, iar pentru întreținerea lor sunt cheltuite anual sume exorbitante de bani. Este explicația secretarului general al Parlamentului, Adrian Albu, la faptul că Legislativul va cumpăra patru mașini noi care urmează a fi folosite pentru deservirea delegațiilor străine. Potrivit lui Adrian Albu, procedura de achiziție a mărcii celor patru automobile, pentru care ar urma să se cheltuiască cel mult 2,1 milioane de lei, a început. Cinci companii ar fi deja înregistrate și pot participa la licitație. Parlamentul se laudă cu economii din care va fi făcută achiziția. 

”Parlamentul își propune drept scop optimizarea și reducerea cheltuielilor. Dacă e să vorbim despre 2019, secretariatul a reușit să facă economii de peste 20 de milioane de lei. Din aceste economii, ne-am propus să facem anumite procurări și anume aceste patru automobile și achiziționarea tehnicii IT de care este nevoie”, a spus secretarul general al Parlamentului.

Adrian Albu spune că în prezent, din cauza situației în care se află mașinile din parcul auto al Parlamentului, pentru delegațiile oficiale autoritățile se văd nevoite să închirieze vehicule.

”Când ai în ospeție delegații oficiale, totuși se necesită un anumit confort”, spune secretarul Parlamentului.

În prezent, în garajele Parlamentului se află 57 de unități de transport. 40 dintre ele sunt folosite pentru deservirea deputaților și a delegațiilor oficiale.

”Dacă e să vorbim de securitatea în trafic, secretariatul a decis că să folosești mașini din 1997 e destul de periculos și suportă și cheltuieli enorme. Din aceste considerente, secretariatul a propus Parlamentului să fie scoase spre licitație 18 automobile dintre care 12 BMW din 1997.  Acestea pe lângă faptul că sunt foarte vechi, ne costă foarte mult, deoarece pe parcursul unui an se cheltuiau aproximativ 30 de mii de lei pentru reparația acestora”, a subliniat Albu.

În ultimii cinci ani, reparația celor 12 BMW-uri cu anul producției 1997 a costat 2 milioane de lei. Totodată, din 2014 până în anul curent, pentru reparația tuturor automobilelor din parcul auto al Legislativului ar fi fost cheltuite 4,8 milioane de lei.

Parlamentul intenționează să cumpere patru mașini noi în valoare de două milioane de lei și să vândă alte 30 de mașini vechi, care nu mai pot fi exploatate pentru deservirea funcționarilor. Pe 12 noiembrie a fost anunțată o licitație, iar autoritățile caută patru sedan-uri sau hatchback-uri, produse în 2019, de culoare negru metalic, cu cutii automate, dotate cu computere de bord, airbag-uri frontale și laterale și climatizoare.

Precizăm că achiziționarea unor mașini nu a fost prevăzută în planul de achiziții al Parlamentului pentru anul curent. Potrivit datelor anunțate de Secretariatul Parlamentului pentru licitația din 12 noiembrie, cele patru mașini ar trebui să aibă un preț maxim de 2 080 000 lei, adică aproape 26 de mii de euro pe unitate.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram