Perchezițiile de ieri, la casa magistratului CSJ, Oleg Sternioală, au durat aproape opt ore și au fost efectuate de patru procurori și ofițeri de urmărire penală. Aproape de ora opt seara s-au încheiat, iar oamenii legii au plecat din casa judecătorului cu un pachet sigilat, în care s-ar fi aflat mai multe acte.
Procurorii au fost întâmpinați la prânz de bona copilului cuplului Sternioală. Femeia nu i-a lăsat pe procurori și ofițeri să intre și a sunat-o pe Elena Sternioală, care i-a și lăsat pe oamenii legii să își facă treaba, potrivit Anticorupție.md. În ogradă au mai fost văzuți alți doi angajați.
La percheziții ar fi fost prezentat și avocatul Alexandru Tabarcea, fratele profesorului și avocatului Iurie Tabarcea.
Amintim că ieri au avut loc percheziții în biroul lui Oleg Sternioală, dar și la domiciliul acestuia. Procurorii au căutat din ce mijloace s-ar fi îmbogățit Sternioală și familia acestuia, care a acumulat venituri de circa șapte milioane de lei într-o perioadă relativ scurtă de timp și din ce surse acesta și-a cumpărat bunuri de lux, în valoare de 13,8 milioane de lei.
„Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale”, spun reprezentanții Procuraturii Anticorupție.
Sternioală a fost reținut pentru 72 de ore.
„Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari (art. 243, aliniat 3, lit. b din Codul penal), caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietății reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care știe sau trebuia să știe că acestea constituie venituri ilicite. Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului”, spun procurorii.