/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/VIDEO/ Atelier de producere a încălțămintei, în penitenciar. Deținuții din Brănești vor avea un loc de muncă după gratii

missing
08 noiembrie 2019, ora 09:42

Un om de afaceri a investit un milion de lei pentru a deschide un atelier de producere a încălțămintei, într-o închisoare din țară. Meșterii sunt deținuții care au acceptat să facă parte din acest proiect. Pentru munca depusă, vor primi și salarii de 2700 de lei. Însă, cel mai mare atu este faptul că datorită noului serviciu își vor scurta termenul de detenție.

Până să ajungă după gratii, domnul Ruslan era cunoscut în localitatea sa de baștină drept un opincar iscusit, iar încălțămintea creată de el a trecut și frontierele, fiind acum prin Franța și alte țări ale lumii. Despre priceperea bărbatului sunt la curent și colegii din închisoarea din Brănești, unde a ajuns acum un an pentru furt.

Am făcut opinci care sunt plecate peste hotarele țării. Adică ce e legat de folclorul nostru, de tradițiile noastre. Sunt demn că lucrările mele se află în Franța, Canada și mai multe țări ale lumii”, Ruslan, deținut.

Un alt meșter care va crea încălțăminte este și Ion. Bărbatul se afla de cinci ani după gratii pentru vătămare corporală și pentru evadare. Acasă are doi copii și spune că imediat ce va lua primul salariu, le va trimite banii lor. Mai ales că astăzi a fost ziua de naștere a băiatului său, care a împlinit 12 ani.

Noroc în calea vieții îi doresc. Dumnezeu să îl aibă în pază. –O să transmiteți tot copiilor? –Copiilor acasă. Un pas mai aproape de casă prin muncă”, Ion, deținut.

Până a deveni atelier, această încăpere era o cantină veche și părăsită. Agentul economic, care a creat locurile de muncă, a investit peste un milion de lei ca proiectul să devină realitate. Conform înțelegerii, deținuții trebuie să producă 500 de perechi de încălțăminte pe zi.

Sunt șanse că o să aducă produsul până la finiș. Sunt de cei care manifestă interes, lucrează, se străduie pentru ei”, Vadim Carare, profesor.

Persoanele deținute vor avea salariu de puțin mai mult de 2700 de lei, care îl vor primi pe contul lor de peculiu și le va fi redus pentru o zi de muncă, două de detenție”, Liubovi Jignea-Suvieca, șef interimar ANP.

Câștigă bani pe care îi pot utiliza în interesul personal, transfera apropiaților săi sau îi pot colecta pe contul de peculiu și utiliza când ies din penitenciar și atunci ei nu ies fără a avea unde să se ducă și fără lei în buzunar”, Olesea Stamate, ministrul Justiției.

Deocamdată, în atelierul din penitenciar vor munci 30 de angajați. Însă dacă totul va merge strună, ar putea să apară încă o sută de locuri de muncă. În penitenciarul din Brănești sunt deținute aproape 700 de persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram