/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Deputatul Chiril Moțpan a întrebat SIS-ul, dacă președintele Igor Dodon are vreo atribuție în cazul expulzării profesorilor turci

missing
20 noiembrie 2019, ora 07:44

Deputatul din blocul ACUM Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, a depus un demers la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), prin care solicită informații despre bănuiala implicării președintelui Igor Dodon în cazul expulzării de acum aproximativ un an a celor șapte profesori turci.

Moțpan a declarat aseară, la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, că a solicitat această informație de la SIS acum aproximativ o săptămână. Deputatul consideră că atât președintele țării Igor Dodon, cât și fostul speaker Andrian Candu și ex-prim-ministrul Pavel Filip trebuiau să cunoască informații despre expulzarea cetățenilor turci.

Totuși, președintele Comisiei Securitate spune că nicio sursă de a sa nu confirmă faptul că Dodon ar avea vreo implicație în această chestiune. „Eu am spus și cu alte ocazii, dacă domnul Dodon se dovedește că este implicat în cazul acesta, eu voi fi primul care îi va cere demisia (…). Dar, din discuția pe care am avut-o cu un procuror, se pare că totuși primul interes a fost al lui Plahotniuc”, a zis Chiril Moțpan.

Cazul expulzării profesorilor turci este cercetat de organele procuraturii. În dosar este cercetat și un fost vicedirector al SIS.

În luna iulie a acestui an, Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor celor șapte profesori turci, expulzați din Moldova în toamna anului trecut.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram