Deputatul din blocul ACUM Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, a depus un demers la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), prin care solicită informații despre bănuiala implicării președintelui Igor Dodon în cazul expulzării de acum aproximativ un an a celor șapte profesori turci.

Moțpan a declarat aseară, la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, că a solicitat această informație de la SIS acum aproximativ o săptămână. Deputatul consideră că atât președintele țării Igor Dodon, cât și fostul speaker Andrian Candu și ex-prim-ministrul Pavel Filip trebuiau să cunoască informații despre expulzarea cetățenilor turci.

Totuși, președintele Comisiei Securitate spune că nicio sursă de a sa nu confirmă faptul că Dodon ar avea vreo implicație în această chestiune. „Eu am spus și cu alte ocazii, dacă domnul Dodon se dovedește că este implicat în cazul acesta, eu voi fi primul care îi va cere demisia (…). Dar, din discuția pe care am avut-o cu un procuror, se pare că totuși primul interes a fost al lui Plahotniuc”, a zis Chiril Moțpan.

Cazul expulzării profesorilor turci este cercetat de organele procuraturii. În dosar este cercetat și un fost vicedirector al SIS.

În luna iulie a acestui an, Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor celor șapte profesori turci, expulzați din Moldova în toamna anului trecut.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!