Mai mulți locuitori din orașul Ialoveni se plâng că, de câteva zile, apa din robinet are un miros insuportabil de clor. Din această cauză, nu o pot consuma la prepararea bucatelor, iar dacă se spală cu ea, pielea are de suferit. Oamenii și-au vărsat furia pe rețelele sociale, dar și la autoritățile responsabile de aprovizionarea cu apă potabilă. De cealaltă parte, șeful departamentului Apă-Canal Ialoveni susține că a scăzut deja nivelul de clor, iar apa nu ar mai trebui să miroase.

Locuitorii spun că mirosul s-a intensificat acum câteva zile, astăzi devenind insuportabil. Clorul nu este eliminat nici măcar de filtru.

„În această dimineață am observat la ceai. Nici filtrul nu a ajutat”.

„Este miros și e foarte puternic. De cât timp? Aproximativ 3-4 zile. De unde beți apă? Cumpăr. Și pentru mâncare, și pentru ceai”.

Și dușul este o problemă, pentru că după baie oamenii au observat să au probleme cu pielea.

„Chiar în această dimineață am făcut duș și apa mirosea tare a clor. Un miros neplăcut și pielea te mănâncă. Ce fac? Pun mai mult gel pentru duș și gata”.

„Foarte tare miroase. Aseară m-am spălat pe mâini și dimineață m-am trezit cu miros de clor pe mâini”.

„Ce alternativă aveți? Ce faceți? Procurăm apă. V-ați adresat undeva? Deocamdată nu, dar am văzut că s-au făcut petiții și apel la Apă Canal. Așteptăm să rezolve întrebarea, dar când va fi, nu știm”.

Șeful de la Apă Canal Ialoveni s-a arătat curios să vadă cum am depistat că apa miroase înțepător a clor.

„- Cum ați apreciat că mirosul e puternic? –  Dar e normal ca apa să miroase a clor? – Dacă se tratează apa cu clor, a ce poate să miroase?”.

Mai apoi, a recunoscut că situația s-a creat după ce a crescut concentrația de clor în apă, iar acum nivelul a fost redus.

ALEXANDRU BALTAG, ȘEF DEPARTAMENT, APĂ-CANAL IALOVENI: „- Am venit să vedem care-i problema. – E în normă. – Nu trebuie să întreprindeți nimic? – Am întreprins. La plângerile care au fost… am micșorat doza de clor”.

Am solicitat un comentariu și de la Apă Canal Chișinău. Un responsabil a declarat că nu era la curent cu acest incident și că reprezentanții instituției vor merge la fața locului pentru a efectua verificări.

ARCADIE RUSNAC, ȘEF DEPARTAMENT ASIGURARE ȘI CONTROL, APĂ-CANAL: „Când sunt intervenții la rețele, se spală, se dezinfectează. Nu trebuie să nimerească concentrații mari. Și chiar dacă sunt mari, asta e pentru două-trei minute”.

Potrivit specialiștilor, expunerea pe o perioadă mai lungă la apa contaminată în exces cu clor poate duce la apariția problemelor dermatologice și a astmului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!