/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Mai mulți locuitor din Ialoveni se plâng că apa din robinet miroase a clor, iar ei nu pot nici să o consume, nici să facă duș

missing
20 noiembrie 2019, ora 06:09

Mai mulți locuitori din orașul Ialoveni se plâng că, de câteva zile, apa din robinet are un miros insuportabil de clor. Din această cauză, nu o pot consuma la prepararea bucatelor, iar dacă se spală cu ea, pielea are de suferit. Oamenii și-au vărsat furia pe rețelele sociale, dar și la autoritățile responsabile de aprovizionarea cu apă potabilă. De cealaltă parte, șeful departamentului Apă-Canal Ialoveni susține că a scăzut deja nivelul de clor, iar apa nu ar mai trebui să miroase.

Locuitorii spun că mirosul s-a intensificat acum câteva zile, astăzi devenind insuportabil. Clorul nu este eliminat nici măcar de filtru.

„În această dimineață am observat la ceai. Nici filtrul nu a ajutat”.

„Este miros și e foarte puternic. De cât timp? Aproximativ 3-4 zile. De unde beți apă? Cumpăr. Și pentru mâncare, și pentru ceai”.

Și dușul este o problemă, pentru că după baie oamenii au observat să au probleme cu pielea.

„Chiar în această dimineață am făcut duș și apa mirosea tare a clor. Un miros neplăcut și pielea te mănâncă. Ce fac? Pun mai mult gel pentru duș și gata”.

„Foarte tare miroase. Aseară m-am spălat pe mâini și dimineață m-am trezit cu miros de clor pe mâini”.

„Ce alternativă aveți? Ce faceți? Procurăm apă. V-ați adresat undeva? Deocamdată nu, dar am văzut că s-au făcut petiții și apel la Apă Canal. Așteptăm să rezolve întrebarea, dar când va fi, nu știm”.

Șeful de la Apă Canal Ialoveni s-a arătat curios să vadă cum am depistat că apa miroase înțepător a clor.

„- Cum ați apreciat că mirosul e puternic? –  Dar e normal ca apa să miroase a clor? – Dacă se tratează apa cu clor, a ce poate să miroase?”.

Mai apoi, a recunoscut că situația s-a creat după ce a crescut concentrația de clor în apă, iar acum nivelul a fost redus.

ALEXANDRU BALTAG, ȘEF DEPARTAMENT, APĂ-CANAL IALOVENI: „- Am venit să vedem care-i problema. – E în normă. – Nu trebuie să întreprindeți nimic? – Am întreprins. La plângerile care au fost… am micșorat doza de clor”.

Am solicitat un comentariu și de la Apă Canal Chișinău. Un responsabil a declarat că nu era la curent cu acest incident și că reprezentanții instituției vor merge la fața locului pentru a efectua verificări.

ARCADIE RUSNAC, ȘEF DEPARTAMENT ASIGURARE ȘI CONTROL, APĂ-CANAL: „Când sunt intervenții la rețele, se spală, se dezinfectează. Nu trebuie să nimerească concentrații mari. Și chiar dacă sunt mari, asta e pentru două-trei minute”.

Potrivit specialiștilor, expunerea pe o perioadă mai lungă la apa contaminată în exces cu clor poate duce la apariția problemelor dermatologice și a astmului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram