/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Femeia de la sat, între egalitate și realitate. Istoria femeilor din satul Brăicău, Moldova

missing
27 noiembrie 2019, ora 16:54

Cum decurge o zi ordinară din viața unei femei din mediul rural? La ce oră se trezește, cu ce gânduri, idei, planuri și vise trăiește? Reușesc femeile din sate să obțină în familie și în societate poziții egale în raport cu bărbații, să depășească prejudecățile și limitele care le sunt impuse adesea de societate? Cu aceste gânduri au pornit la drum realizatorii proiectului „Femeia din sat – între egalitate și realitate”, care și-au propus realizarea unui experiment social prin care să arate viața femeilor din mediul rural, din Republica Moldova și Georgia. 

Proiectul despre condiția femeii din spațiul rural reprezintă un experiment. Am experimentat cu tehnica de filmare, cu abordarea subiectului, cu modalitatea de realizare. Am vrut să ies din regulile de bază ale unui film documentar și se pare că mi-a reușit. Când am pornit la drum nu știam cum va fi și ce va ieși într-un final. Am locuit câteva zile împreună cu familiile eroinelor noastre, ca să înțeleg și să simt viața lor de zi cu zi. Mi-am propus să prezint viața lor reală, încercând să înțeleg cum funcționează relația dintre bărbați și femei și cât de mult sunt influențate de mediul în care trăiesc prin exemple concrete. Am căutat să răspund la întrebarea – de ce femeile și bărbații nu se pot înțelege, dar concurează pentru rolul de lider sau lideră?

Fiind femeie și mamă, am trecut și eu prin toate transformările impuse de societate, dar nu m-am împăcat cu prejudecățile și stereotipurile care ne limitează. Cred că fiecare dintre noi, atât bărbații, cât și femeile trebuie să tindă să crească într-o relație, să-și dea zilnic motive de respect, ca până la urmă să nu lăsăm totul pe seama celuilalt. Astfel putem scăpa de limita impusă de societate și percepe oamenii de lângă noi la egal, cu aceleași drepturi, obligații și oportunități” – Viorica Tătaru, regizoarea proiectului.

Astăzi, urmăriți primul episod al proiectului „Femeia din sat – între egalitate și realitate”, despre femeile din satul Brăicău, Dondușeni, iar mâine, episodul II, cu femeile din mediul rural, din Georgia.

*Proiectul a fost realizat cu susținerea Centrului pentru Jurnalism Independent. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram