Pentru prima dată în spațiul public au apărut informații despre toate carierele și extracțiile din țară. Acestea pot fi găsite pe harta interactivă a resurselor minerale din Republica Moldova, care a fost lansată astăzi, în cadrul unei confiențe de presă. 

Pe hartă sunt prezentate informații despre: poziția geografică a carierelor, administratorii acestora, volumul și tipul extracțiilor și statutul (n.r. dacă sunt sau nu gata pentru exploatare). Astfel, autorii proiectului și-au propus să ridice transparența utilizării resurselor minerale în țară.

Actualmente pe hartă sunt plasate peste patru sute de mine și cariere care sunt active în acest moment. În scurt timp, vor fi plasate și lista a circa trei sute de cariere ilegale, ce sunt înregistrate de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM).

De asemenea, accesând harta, cetățenii pot semnaliza cazurile în care au fost martorii unor extrageri ilicite de resurse minerale sau dacă administratorii carierei au depășit perimetrul atribuit de autorități.

„Este necesar să completați un chestionar pe site prin intermediul căruia să ne transmiteți informațiile”, a declarat Iurie Morcotilo, reprezentant al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

Harta interactivă poate fi accesată aici. Proiectul a fost elaborat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” cu suportul fundației „Soros Moldova”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!