Avocatul Ion Vîzdoaga a explicat în termeni juridici ce a stat la baza deciziei pronunțate de Judecătoria sectorului Ciocana, în baza căreia ex-premierul Vlad Filat a fost eliberat din penitenciar.

Magistrații au făcut trimitere la prevederile legale care permit eliberarea deținuților înainte de termen, la ispășirea a două treimi din pedeapsă.

„Filat a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare. Două treimi din pedeapsă înseamnă șase ani. Acum el a împlinit patru ani. S-a calculat un an pentru doi, pentru că a fost deținut în Penitenciarul nr. 13, în condiții inumane.

Astăzi a fost încheierea judecătorului de instrucție prin care s-a recunoscut că a fost ispășită 2/3 din pedeapsă și a fost eliberat înainte de termen. Legea permite când nu sunt acțiuni civile și recuperarea prejudiciilor”, a explicat Vâzdoaga, solicitat de TV8.

Potrivit încheierii judecătorești, Filat a fost eliberat înainte de termen, având de ispășit încă 2 ani, 3 luni și 11 zile din pedeapsă.

Vlad Filat evită să apară astăzi în spațiul public. Ex-premierul a spus că merge la părinți și va veni ulterior cu alte comentarii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!