Încă doi medici, unul de familie și un imagist, au pierdut procesele cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și vor trebui să restituie peste 200 de mii de lei fiecare, pentru că au studiat la buget, dar au refuzat să se angajeze conform repartizărilor pe un termen minim de trei ani.

Potrivit sanatateinfo.md, o tânără a studiat la buget și și-a făcut rezidențiatul la specializarea medicină de familie. Din materialele instanței reiese că tânăra ar fi urmat să se angajeze în cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, un domeniul în care angajații sunt plătiți cel mai prost. Apărarea nu a argumentat de ce tânăra nu a mers să se angajeze și ce a făcut după studii.

Absolventa a pierdut procesul în toate cele trei instanțe. Mai întâi, Ministerul Sănătății a calculat că ea trebuie să întoarcă statului pentru instruire 235 mii lei, apoi autoritatea și-a concretizat pretențiile, diminuând suma la 218 mii lei. Pe 4 decembrie Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă prin care a fost respins recursul depus de apărare la Curtea de Apel. Avocatul tinerei a încercat să demonstreze că i se încalcă drepturile fundamentale prevăzute în articolul 6 din Convenția CEDO – dreptul la un proces echitabil, clienta neștiind despre procesul intentat. În final, tânăra va trebui să restituie pentru instruirea sa 218 mii lei.

Al doilea absolvent la Medicină care a pierdut procesul este medic imagist care ar fi trebuit să activeze cel puțin trei ani la Spitalul Raional Cantemir. În cazul lui, Ministerul Sănătății a solicitat mai întâi 230 mii lei pentru instruire, apoi autoritatea și-a concretizat pretențiile și a mărit suma la 244 mii lei. Și el a piedut procesul deși avocații lui au încercat să convingă instanța că sumele cu care operează Ministerul Sănătății trebuie analizate cu atenție, mai ales că autoritatea care a acționat tinerii în instanță nici nu este parte a contractului.

Mai mult, sumele pe care autoritatea le cere de la absolvent au fost calculate de către USMF „Nicolae Testemițanu” după intentarea procesului. Și s-a întâmplat așa pentru că contractul pe care l-au semnat tinerii care au ales să studieze medicina nu aveau idee cât ar trebui să restituie statului dacă nu respectă prevederile contractului, or nicio sumă nu era indicată la momentul semnării. Mai mulți tineri au încercat să explice în instanță că atunci când și-au asumat acele angajamente nu au realizat că este vorba despre sume atât de mari.

Amintim că, la începutul lui noiembrie, alte două foste studente au pierdut procesul, deși una dintre ele a încercat să explice în instanță că suma de peste 230 de mii de lei solicitată de la ea nu este complet justificată.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!