Republica Moldova este gata de la 1 ianuarie 2020 sa primească gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic. „Moldovagaz” a reușit în premieră să realizeze prima sursă alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor. Măsura a fost luată în contextul incertitudinii tranzitului gazelor naturale prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei.

„Trei cele mai mari companii ale complexului de gaze naturale: „Moldovagaz”, „Moldovatransgaz” și„Tiraspoltransgaz” au efectuat lucrările de reconstrucție a conductei magistrale ȘDKRI pentru asigurarea condițiilor de recepționare a gazelor naturale în regim revers prin stația de măsurare gaze „SMG Căușeni”, au comunicat reprezentanții „Moldovagaz”.

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare. Actualmente, sunt concentrate toate resurse umane calificate necesare, mașini, mecanisme și utilaje care permit finalizarea lucrărilor respective până pe data de 20 decembrie.

Mai jos puteți vedea detalii despre planul de reconstrucție a conducetei.

-23 de zile a durat reconstrucția
-14 zile s-a efectuat montarea
-800 mm este diametrul nominal al conductei magistrale ȘDKRI
-9 mlrd. m3 este capacitatea tehnică de transportare de gaze naturale anuală
-18 mln. m3 este capacitatea tehnică de transportare de gaze naturale zilnică
-55 bar este presiunea conductei magistrale ȘDKRI
-circa 700 de mii de consumatori din țară vor fi asigurați cu gaze naturale
-circa 10 mln. lei este costul estimativ al lucrărilor efectuate
-5 țări: Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina și Republica Moldova vor asigura reversul gazelor naturale

Important este de reținut că costurile lucrărilor efectuate la SMG Căușeni nu vor influența creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali. Culoarul transbalcanic va fi deschis pentru Republica Moldova din 01 ianuarie 2020.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!