Ucraina este gata să ofere R. Moldova gaze naturale și energie electrică după 1 ianuarie, în cazul în care Moscova și Kievul nu vor ajunge la o înțelegere în ce privește tranzitarea gazelor, ori nu va fi posibilă furnizarea gazelor în țara noastră prin regim revers. Despre aceasta a declarat prim-ministrul Ion Chicu în cadrul ședinței Guvernului. 

„Am agreat toate aspectele legate de asigurarea de gaze a Republicii Moldova prin intermediul traseelor alternative. Rămânem optimiști că Rusia și Ucraina vor ajunge la o înțelegere în ce privește tranzitarea gazelor și noi vom primi gaze naturale pe traseul comun”, a declarat premierul.

De asemenea, prim-ministrul a discutat ieri la Kiev și despre scenariile de rezervă privind aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova, inclusiv  furnizarea gazelor prin regim revers. Șeful cabinetului de miniștri a spus că țara vecină ne susține în acest sens.

„Totodată, Ucraina ne-a asigurat că ne oferă gaze naturale și energie electrică după 1 ianuarie în cazul în care nici una dintre aceste scenarii nu vor funcționa. În regim excepțional, țara vecină este gata să ne ofere această asistență”, a declarat prim-ministrul”, a spus Ion Chicu.

Recent „Moldovagaz” a anunțat că Republica Moldova este gata de la 1 ianuarie 2020 să primească gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic, asta după ce compania a reușit să realizeze prima sursă alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor. Măsura a fost luată în contextul incertitudinii tranzitului gazelor naturale prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei.

Anterior, președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban a spus că contractul existent de furnizare a gazului natural, semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom”, urmează a fi prelungit.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!