Operatorii sistemelor de gaze din Republica Moldova și cei din Ucraina vor semna săptămâna viitoare acordurile pentru livrarea gazelor prin coridorul transbalcanic, susține ministrul Economiei și Infrastructurii (MEI), Anatol Usatîi. Între timp, potrivit lui Usatîi, Republica Moldova continuă negocierile la acest subiect cu operatorii din România și Bulgaria. 

„Ce ține de partea tehnică totul este deja rezolvat. Ieri, la Bruxelles a avut loc ședința operatorilor de transport de gaze, la care au participat operatori din toate țările, care sunt incluse în coridorul transbalcanic, inclusiv Bulgaria, România, Republica Moldova. Au fost confirmate volumele – minim 15 milioane de metri cubi pe zi, care este maxima absolută necesară pentru Republica Moldova. Acestea vor fi asigurate prin acest coridor transbalcanic”, a declarat Anatol Usatîi.

În același timp, ministrul Economiei spune că cel mai probabil Ucraina și Rusia vor ajunge la o înțelegere privind tranzitul de gaze și acestea vor fi livrate pe tronsonul obișnuit: „Probabilitatea de a semna un nou acord de tranzit până pe 1 ianuarie este destul de mare”, a mai spus Usatîi.

Acum o zi, reprezentanții „Moldovagaz” au anunțat că s-a finalizat reconstrucția conductei magistrale ȘDKRI, care ar urma să asigurare recepționare a gazelor naturale în Republica Moldova în regim revers prin stația de măsurare gaze „SMG Căușeni”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!