/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Primele condamnări în dosarul Colectiv. Fostul primar al sectorului 4 din București va sta 8 ani după gratii

missing
16 decembrie 2019, ora 14:25

Tribunalul București a pronunțat azi primele condamnări în dosarul Colectiv. Astfel, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, iar cei trei patroni ai clubului Colectiv la 11 ani și 8 luni fiecare. Pedepse spre maximum au primit și cei doi pompieri care au verificat clubul – 9 ani și 2 luni de închisoare. De asemenea, Colectiv SRL și Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost condamnate la 4,7 milioane de lei, scrie Digi24.

  • Cristian Popescu-Piedone – fost primar al Sectorului 4 – 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
  • Anastasescu George Alin – patron Colectiv – 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare;
  • Mincu Costin – patron Colectiv – 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare;
  • Gancea Paul-Cătălin – patron Colectiv – 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare;
  • Radu Antonina – pompier ISU – 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare;
  • Matei George-Petrică – pompier ISU – 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare;
  • Iofciu Aurelia – angajată primărie Sector 4 – 8 ani de închisoare cu executare;
  • Ganea Luminiţa Larisa – consilier superior primărie Sector 4 – 7 ani de închisoare cu executare;
  • Moţoc Sandra Ramona – referent superior primărie Sector 4 – 3 ani de închisoare cu executare;
  • Niţă Daniela Ioana – patron firmă de artificii – 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare;
  • Niţă Cristian Mihai – patron firmă de artificii – 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare;
  • Zaharia Viorel – pirotehnist – 9 ani si 8 luni de închisoare cu executare;
  • Moise Marian – pirotehnist – 10 ani de închisoare cu executare;

Clubul Colectiv SRL – 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 lei;
Golden Ideas Fireworks Artists SRL– 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă;
SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 lei.

Incendiul din clubul Colectiv, considerat ca fiind cel mai mare dezastru, din istoria recentă a României, a avut loc pe 30 octombrie, 2015. În urma lui, 65 de oameni și-au pierdut viața. Ultima victimă, un tânăr din București, deși a ieșit cu bine din iad, și-a pus capăt zilelor doi ani mai târziu, pentru că focul i-a ucis logodnica, iar fără ea nu a mai putut trăi.

Procurorii au descoperit că panoul de comandă care genera aprinderea efectelor pirotehnice nu a funcţionat corespunzător, iar scânteile au ajuns pe stâlpul din faţa scenei, îmbrăcat într-un burete care nu era tratat pentru a rezista la foc. Într-o fracţiunie de secundă, materialul s-a aprins, iar flăcăra a urcat rapid la tavanul din lemn.

153 de secunde a durat incendiul. Atât au avut la dispoziţie peste 300 de oameni pentru a ieși pe singura ușă a clubului.

27 de tineri au murit pe loc, în containerul de la intrarea în club, iar aproape 150 au fost internaţi cu arsuri grave sau intoxicaţi cu fum.

Pe măsură ce s-au scurs zilele, alți 37 nu au supraviețuit rănilor, infecțiilor luate din spitale și cocteilului de substanțe nocive pe care l-au respirat în acele clipe de coșmar. Un al 65-lea, supraviețuitor, și-a pus capăt zilelor, după doi ani. Mulți alții au rămas cu semne pe viață.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram