Tribunalul București a pronunțat azi primele condamnări în dosarul Colectiv. Astfel, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, iar cei trei patroni ai clubului Colectiv la 11 ani și 8 luni fiecare. Pedepse spre maximum au primit și cei doi pompieri care au verificat clubul – 9 ani și 2 luni de închisoare. De asemenea, Colectiv SRL și Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost condamnate la 4,7 milioane de lei, scrie Digi24.

 • Cristian Popescu-Piedone – fost primar al Sectorului 4 – 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
 • Anastasescu George Alin – patron Colectiv – 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare;
 • Mincu Costin – patron Colectiv – 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare;
 • Gancea Paul-Cătălin – patron Colectiv – 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare;
 • Radu Antonina – pompier ISU – 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare;
 • Matei George-Petrică – pompier ISU – 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare;
 • Iofciu Aurelia – angajată primărie Sector 4 – 8 ani de închisoare cu executare;
 • Ganea Luminiţa Larisa – consilier superior primărie Sector 4 – 7 ani de închisoare cu executare;
 • Moţoc Sandra Ramona – referent superior primărie Sector 4 – 3 ani de închisoare cu executare;
 • Niţă Daniela Ioana – patron firmă de artificii – 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare;
 • Niţă Cristian Mihai – patron firmă de artificii – 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare;
 • Zaharia Viorel – pirotehnist – 9 ani si 8 luni de închisoare cu executare;
 • Moise Marian – pirotehnist – 10 ani de închisoare cu executare;

Clubul Colectiv SRL – 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 lei;
Golden Ideas Fireworks Artists SRL– 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă;
SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 lei.

Incendiul din clubul Colectiv, considerat ca fiind cel mai mare dezastru, din istoria recentă a României, a avut loc pe 30 octombrie, 2015. În urma lui, 65 de oameni și-au pierdut viața. Ultima victimă, un tânăr din București, deși a ieșit cu bine din iad, și-a pus capăt zilelor doi ani mai târziu, pentru că focul i-a ucis logodnica, iar fără ea nu a mai putut trăi.

Procurorii au descoperit că panoul de comandă care genera aprinderea efectelor pirotehnice nu a funcţionat corespunzător, iar scânteile au ajuns pe stâlpul din faţa scenei, îmbrăcat într-un burete care nu era tratat pentru a rezista la foc. Într-o fracţiunie de secundă, materialul s-a aprins, iar flăcăra a urcat rapid la tavanul din lemn.

153 de secunde a durat incendiul. Atât au avut la dispoziţie peste 300 de oameni pentru a ieși pe singura ușă a clubului.

27 de tineri au murit pe loc, în containerul de la intrarea în club, iar aproape 150 au fost internaţi cu arsuri grave sau intoxicaţi cu fum.

Pe măsură ce s-au scurs zilele, alți 37 nu au supraviețuit rănilor, infecțiilor luate din spitale și cocteilului de substanțe nocive pe care l-au respirat în acele clipe de coșmar. Un al 65-lea, supraviețuitor, și-a pus capăt zilelor, după doi ani. Mulți alții au rămas cu semne pe viață.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!