Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, spune că șeful Procuraturii Anticorupție (PA), temporar înlăturat de la conducerea instituției, Viorel Morari, anterior se afla în conflict de interese cu co-proprietarii rețelei de benzinării „Vento” și că anume din acest motiv, pe numele oamenilor de afaceri au fost deschise dosare penale. 

Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 că a rămas șocat de unele dosare care au fost intentate de Procuratura Anticorupție și PCCOCS cu scopul de a distruge afaceri. Procurorul general a adus exemplul dosarului proprietarilor „Vento” și l-a acuzat pe Viorel Morari că a avut interese personale în acest caz.

„Familia lui Viorel Morari deține o stație PECO în apropiere de satul Țaul, raionul Dondușeni. Ulterior, proprietarii rețelei de benzinării „Vento”, la un kilometru distanță de stația menționată mai sus, au cumpărat un lot de pământ, unde urma să fie construită o altă benzinărie.

Ei au primit toate autorizațiile necesare, însă apoi PA a deschis un dosar penal în privința inspectorului care a oferit aceste acte. Până în prezent, pe acel teren nu a fost construită nicio stație PECO, or interesele familiei Morari s-au intersectat cu interesele companiei „Vento”, a declarat procurorul general în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Drept răspuns la acuzațiile aduse de către Alexandru Stoianoglo, Viorel Morari a spus, în cadrul unei intervenții telefonice, că: „procurorul general a văzut materialele cauzei penale și s-a expus în bază de percepție”.

În luna martie curent, Igor Borș, fostul administrator al rețelei de benzinării „Tirex-Petrol” și co-proprietarul rețelei de benzinării „Vento”, a fost eliberat după 12 luni de detenție, deoarece legislația nu permite plasarea unei persoane în arest preventiv pe un termen mai mare de un an.

Omul de afaceri a fost învinuit de procurorii Anticorupție de spălare de bani, evaziune fiscală și conexiuni cu Veaceslav Platon.

Portalul Anticoruptie.md a relatat că Igor Borș a fost reținut, la 3 martie 2018, împreună cu alți șase presupuși complici. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, învinuitul, „având calitate de director al altui agent economic, cu acelaşi gen de activitate, şi utilizând resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona, a acţionat concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit şi a transferat bunurile de la un agent economic la altul.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!