Expunerea la niveluri ridicate de poluare a aerului creşte riscul de depresie şi de suicid, potrivit unui nou studiu.

Agerpres scrie că cercetătorii de la University College London au analizat nouă studii privind legătura între emisii poluante şi sănătatea mintală. Ei au descoperit că expunerea la particule fine de materie transportate pe calea aerului, cunoscute sub numele de PM2.5, a fost asociată cu un risc mai mare de depresie, în timp ce expunerea la particule uşor mai mari cunoscute sub numele de PM10 a fost legată de un risc crescut de sinucidere.

Aici, arătăm că poluarea aerului ar putea provoca daune substanţiale şi sănătăţii noastre mintale, ceea ce demonstrează că este nevoie de măsuri urgente pentru a respira un aer mai curat”, a spus dr Isobel Braithwaite, principalul autor al studiului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit o limită de zece micrograme pe metru cub pentru particulele în suspensie PM2.5.

Persoanele care trăiesc în oraşele din Marea Britanie sunt expuse la aproximativ 12,8 micrograme pe metru cub de PM2.5.

Cercetătorii au descoperit că o creştere de zece micrograme pe metru cub de PM2.5 a fost asociată cu o creştere de aproximativ 10% a riscului de a dezvolta depresie. Ei au estimat că scăderea nivelului mediu de poluare a aerului la limita recomandată de OMS ar putea reduce cu aproximativ 2,5% riscul de depresie în rândul celor care trăiesc în oraşe.

Oamenii de ştiinţă au declarat că riscul de sinucidere pare a fi „măsurabil mai mare” în zilele în care nivelurile de PM10 erau mai ridicate pe o perioadă de trei zile, cifrele indicând o creştere de 2% a riscului de suicid pentru fiecare 10 micrograme pe metru cub peste nivelul mediu de poluare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!